Vraag

Geachte,

Mijn vraag is of 2 verschillende gemeentes informatie mogen uitwisselen over 2 verschillende bijstandsgerechtigden?

Hieronder een uitgebreidere uitleg van de situatie.

Mijn vriend woonachtig in gemeente A heeft tot april 2019 een bijstandsuitkering van gemeente A ontvangen.

Ikzelf woonachtig in gemeente B ontvang op dit moment nog een bijstandsuitkering van gemeente B.

Onlangs kreeg ik een huisbezoek van gemeente B omdat zij wilde zien of mijn vriend en ik geen gezamenlijk huishouden voeren (Dit gebeurd niet, wij wonen niet samen, eten niet samen, slapen niet samen en betalen geen rekeningen samen). Het gebeurd wel eens dat mijn vriend geld naar mij overmaakt als mijn auto kapot gaat en andersom ook als hij boodschappen gaat doen maak ik geld over om ook voor mij boodschappen te doen. Hierdoor vindt gemeente B dat er een gezamenlijke huishouding gevoerd word. (Ik weet dat dit niet slim is maar het kwaad is nu al geschied)

Nu is het alleen zo dat gemeente A En gemeente B continu contact over ons hebben gehad in de tijd dat wij beide nog een uitkering ontvingen. En tot mijn verbazing had gemeente B ALLE brieven en documenten bij die mijn vriend heeft moeten overleggen aan gemeente A.

Mijn vraag is dan ook mag dit wel gezien de privacywetgeving? Vooral omdat mijn vriend al geen uitkering meer ontvangt van gemeente A sinds april 2019. Het huisbezoek heeft eind november 2019 plaats gevonden.

Graag uw reactie,

Met vriendelijke groet

Deel deze vraag

1 Reactie

Wat de beide gemeenten hebben gedaan in het geval van u en uw vriend valt binnen de grenzen van de wet. De Wet Bescherming Persoonsgegevens geeft in art.8 onder e aan dat overheidsorganen, zoals de gemeente, wanneer het voor hen noodzakelijk is om hun taak goed te kunnen uitoefenen ( in dit geval het beoordelen van de rechtmatigheid van een uitkering) gebruik mogen maken van persoonsgegevens. In de Participatiewet wordt gemeentes ook het recht gegeven informatie op te vragen bij een andere overheid wanneer dat noodzakelijk is. Dit is natuurlijk een breed terrein, waarbinnen, na invoering van de Europese privacywetgeving in mei 2018, nog niet het laatste woord over is gezegd. Dat uw vriend geen uitkering meer heeft maakt op zich niet dat zijn gegevens niet nodig zouden zijn om de rechtmatigheid van uw uitkering te bepalen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm