Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb een vraag over de definitie voorgevelrooilijn.

Van de gemeente kreeg ik onderstaande antwoord, uit het bestemmingsplan begrijp ik dat het gaat om de zijde waarop de bebouwing is georiënteerd.

De uitleg van de gemeente, is dat alle kanten die naar een openbare weg gericht zijn een voorgevel rooilijn, maar ik lees dit niet terug, dus daarmee is de vraag hoe moet je georiënteerd lezen?

In bestemmingsplan bij de definitie moeten worden aangeven over hoek situaties?, Maar dat haal ik er dus niet uit.

Via internet kom ik op dat 1 pand naar 1 kant gericht kan worden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ori%C3%ABntering_(architectuur)

Uitleg van de gemeente :
Of er sprake is van één of meerdere voorgevelrooilijnen (vergunningvrij en niet vergunningvrij bouwen) op uw perceel volgt uit de definitie van voorgevelrooilijn in het bestemmingsplan “Bebouwde gebieden Beesel”.

Hieruit blijkt dat de rooilijn die langs de zijgevel loopt ook als voorgevelrooilijn geldt.

In artikel 1 van het bestemmingsplan staat als definitie voor de voorgevelrooilijn: “de grens van het bouwvlak die gericht is naar de weg en waarop de bebouwing is georiënteerd”.

De rooilijn loopt dus op de grens van het bouwvlak. Omdat de voorgevel als ook de zijgevel van de woning beide naar de openbare weg zijn gericht, zijn beide gevels naar de weg georiënteerd.



Kunt U aangeven of de conclusie van de gemeente wel juist is?
Omdat er een weg langs loopt het per definitie een voorgevelrooilijn is, zonder dat dit in het bestemmingsplan of bouwverordening staat.

Ja is juist, het is met hoekhuizen altijd het geval. Het gaat om het doel dat wordt beschermd , het aanzien vanuit de openbare weg naar bebouwing toe.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar dat staat niet in de definitie en ook niet in de wet BOR. Er staat dat dit duidelijk aangegeven moet zijn. Ik kan het begrijpen als bij de definitie ook wordt aangegeven dat de zijgevel daar onder valt. Nu kan men ook stellen dat de achtergevel dus ook achter de voorgevelrooilijn staan? Dan is de vraag waarom heet het dan voorgevelrooilijn? En niet de zijde langs openbare weg.

Zo is de wet voor een burger niet te begrijpen. Hoe U het verwoord is het wel duidelijk.


Volgens vaste rechtspraak van de RvS is niet de letterlijke uitleg van de definitie van toepassing maar de feitelijke situatie en hoekhuizen hebben meer dan een voorgevelrooilijn.De voorgevelrooilijnen moeten eerst worden bepaald om daarna de achtergevelrooilijn te bepalen, die uiteraard voor het aanzien en eisen van welstand minder van belang is. Ik ben het met u eens dat dit beter uitgelegd kan worden aan de burger.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag