Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben 20 jaar oud, chronisch ziek sinds 2015 en weet niet waar ik voor kwalificeer qua uitkering/toeslag. Ik heb een nul-urencontract en werk maximaal 10 uur per week wat nog net gaat met mijn gezondheid, waardoor ik niet kwalificeer voor Wajong of WAO omdat ik niet volledig arbeidsongeschikt ben. Ik werkte niet op het moment dat ik ziek werd, dus kwalificeer ik ook niet voor WIA. Ik kan niet meer werken dan dat ik nu doe, dus WW lijkt mij ook niet mogelijk? En de Ziektewet lijkt alleen van toepassing te zijn als je recent ziek bent geworden.

Wat blijft er dan over? Ik woon nu nog thuis, maar zou zo niet kunnen overleven als dat niet meer mogelijk zou zijn. Ik heb financiƫle hulp nodig maar geen idee wat mijn opties zijn.

Goedendag,

Ik raad je aan een 'aanvraag beoordeling arbeidsvermogen' te doen bij het UWV. Daar wordt dan daarna door arts en arbeidsdeskundige bepaald welke ondersteuning er mogelijk en nodig is voor jouw deelname aan de arbeidsmarkt, en wanneer je geen minimum inkomen kunt verdienen, op welke inkomensondersteuning je recht hebt. De aanvraag is digitaal in te vullen, maar dient geprint en wel opgestuurd te worden. Let erop dat je ook zoveel mogelijk medische info van bijvoorbeeld je huisarts kunt bijvoegen. Op de website van het UWV kun je alles vinden. Succes !

Beoordeel dit antwoord:

Wajong? -> u zou een aanvraag moeten doen op grond van de Wajong 2015. Nu u arbeidsvermogen heeft (de ondergrens is zeeeer laag) komt u daarvoor waarschijnlijk niet in aanmerking.

WIA? -> wanneer u de huidige arbeid niet meer kunt volhouden, dan kunt u zich ziek melden. De werkgever moet dan 104 weken het loon doorbetalen. Bent u al 78 weken ziek, dan kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Deze kan ingaan na 104 weken ziekte.

U kunt naast arbeid/uitkering aanvullende bijstand aanvragen bij de gemeente.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd sociaal zekerheidsrecht advocaat (lid SSZ), b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag