Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag ik op mijn blog een link plaatsen naar een afbeelding op de website van een veilinghuis, of moet ik daar expliciet toestemming voor hebben? De foto wordt dus niet gedownload maar wel getoond. Ze willen mij 50 pond per jaar in rekening brengen als ik de afbeelding kopieer, maar daar heb ik geen belangstelling voor.

U doet er wel verstandig aan om vooraf toestemming te vragen aan de eigenaar van de website en de rechthebbende op de foto, om te voorkomen dat u inbreuk maakt op eventuele intellectuele eigendomsrechten van hen. Dat zou kunnen leiden tot aansprakelijkheid. De rechthebbenden kunnen voorwaarden verbinden aan die toestemming, zoals het betalen van een geldbedrag. Verstandig is ook om alles goed (schriftelijk) vast te leggen.

Beoordeel dit antwoord:

Waarom gebruik je de foto? Is het om iets duidelijk te maken? Gaat het om nieuws? Of gebruik je het in eigen voordeel en of ter versiering?

Indien het om het laatste gaat mag je niet zonder toestemming de foto gebruiken maar indien het om het bespreken gaat van iets waarvoor die foto nodig is en die foto geen hoofdrol speelt maar te onderbouwing wordt gebruikt kan je stellen dat er een uitzondering is op het auteursrecht en dat je mag citeren (dus de foto gebruiken en de bron vermelden). Dan hoef je niet te betalen.

Een foto mag je om redenen wel gebruiken indien je de bron vermeldt. Let goed op dat je daar de balans bewaard. Die is dun en kan ik hier niet volledig beschrijven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag