Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond, mijn vraag gaat over het volgende, ik heb dingen op internet aangeschaft en dat ging goed met betalen totdat ik werkeloos werd. Kop in het zand gestoken en niet betaald. Heel dom. Jan 2018 kreeg ik een brief van een incassobureau gekregen dat zij mijn schuld hebben overgekocht en ik rechtstreeks aan hun moest betalen. Ik heb hun gebeld en een regeling getroffen. In maart kreeg ik de 1e betaallink zoals afgesproken. Ik betaalde netjes totdat ze in juni vergaten een betaallink te sturen. Ik heb het bedrag zelf overgemaakt. Toen kreeg ik in juli een brief ik was de regeling niet nagekomen enz enz. Meteen gebeld en in het gelijk gesteld met excuus en een ‘nieuwe’ betalingsregeling. Maar wat bleek ze hebben er gelijk maar een rente vordering bij gedaan van 183,10€. De vordering begint bij 4307,32€ in jan 2019 op 8 maart 2019 is deze na telefonisch contact verhoogd met 109,04€ rente dus totaalbedrag is nu 4416,36€ dit is dus erbij gekomen op het moment dat ik een regeling heb getroffen. En wordt dus ook meteen bij 1 e betaling verrekend. Dus ik betaal 200€ en er is maar 90,96€ naar de vordering gegaan totaalbedrag na 1e betaling van 200€ is nu dus 4216,36€ mijn 1e vraag is mag dit wettelijk allemaal wel? Want ik heb toch een betalingsregeling afgesproken? Dan mag die rente toch helemaal niet berekend worden? En dan het volgende ik kom mijn betalingen dus na en op 27-06 is het totaalbedrag dus 3616,36€. Doordat hun een brief sturen betaling niet nagekomen, wat dus niet zo was, is de hoofdsom opeen 3799,46€ geworden? Omdat ze er dus een rentevordering van 183,10€ bij hebben gedaan? En is mijn betaling van de maand juli dus betaald als 183,10€ rente en 16,90€ vordering? Hoofdsom nu dus 3599,46€. Mag dit gewoon? Dat is dus mijn 2e vraag. En nu mijn 3e vraag doordat dit allemaal zo gaat vertrouw ik het dus niet meer en wil eigenlijk een overzicht van de schuld hebben zoals zij die hebben overgekocht. Bij de originele schuldeiser ben ik niet meer bekend dus daar kan ik het niet meer nakijken. Ik betaal het gewoon maar eigenlijk wil ik ook gewoon zien hoeveel schuld zij in eerste instantie hebben overgekocht. Is dit mogelijk en zijn hun ook gewoon verplicht om mij een overzicht te sturen? Alvast hartelijk dank voor het antwoord

Zou dit consumentenkoop zijn geweest, dan valt er zelfs na twee jaar niets meer te vorderen , het is ene harde verjaringstermijn, misschien kunt u dit nog te berde brengen.

Beoordeel dit antwoord:

Uw eerste vraag, mag er wettelijke rente worden gerekend, moet positief beantwoord worden. Zo ook de berekening tijdens een regeling. Het ene bureau doet het wel, de andere niet, dat is een vrije keuze.

Uw tweede vraag, of uw aflossing eerst voor de rente mag worden gebruikt en daarna voor aflossing, moet ook positief beantwoord worden. Dit is zo in de wet vastgelegd. Waar u wel op dient te letten is dat 'wettelijke rente' aan u wordt berekend, niet de 'wettelijke handelsrente' (ik plaats de termijn tussen aanhalingstekens om het verschil te duiden). U zou voor u zelf een berekening kunnen maken op www.wettelijkerente.net.

Tot slot uw derde vraag, of de koper van uw vordering inzicht moet geven in wat er gekocht is. Het antwoord hierop is Ja. Ook op grond van de wet heeft de koper van een vordering de verplichting u inzage te geven in de koopovereenkomst (met dien verstande dat zaken die u niets aangaan (zoals de koopsom bijvoorbeeld) onleesbaar gemaakt mogen worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel hartelijk dank voor uw antwoorden.
@Monique Ferwerda, ja ik zou het wel kunnen aanvoeren maar de schuld heb ik gemaakt dus moet ik het ook gewoon betalen. Daarnaast was mijn laatste kans om te betalen aan de schuldeiser (dus niet degene die het heeft afgekocht) dec 2017. Dus de verjaringstermijn gaat in dit niet op.
@Marc van Rosmalen, Ik ga het verschil tussen deze rente meteen even opzoeken, maar mijn probleem hierin is hoe die rente dan precies wordt berekend? Ze geven op de website aan dat ‘kosten van de rente wordt berekend tot de gehele vordering is voldaan en staat nu nog op 0%’ maar eronder staat dat de rentevoet 12% is? Wordt die rente dan over de gehele vordering gerekend? Dat begrijp ik niet helemaal? Als de hele vordering is voldaan waar gaan ze dan rente over berekenen? Want ik heb nu dus al 292,13€ aan rente betaald.
En als laatste, ik begrijp dat de aankoopsom mij niks aangaat maar ik mag wel weten om welk bedrag de schuld in eerste plaats was toch? Want aan de hand daarvan kan ik dus ook zien wat voor kosten zij aan mij doorberekenen, zeg maar incassokosten of hoe zij het willen noemen. En daaruit ook bekijken of ze de wettelijke rente goed berekenen.
Ik wil u beide hartelijk bedanken voor uw tijd en antwoorden.
Met vriendelijke groet



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag