Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag, ik heb een vraag over een pup van 9 weken oud, deze heeft de koper na 8 dagen helaas in laten slapen en wil nu een schadevergoeding van mij als Fokker.

Kunnen ze dit zomaar eisen?

Groetjes H. Urban

Om een pup te laten inslapen zonder u daar vooraf in te kennen zal er wel een heel goede reden moeten zijn. Zelfs al zou de pup iets hebben gemankeerd, dan zou men u toch in de gelegenheid moeten hebben gesteld om deze terug te nemen. Voorlopig zou ik deze eis maar van de hand wijzen als ik u was. Desgewenst kan ik u verder helpen wanneer dit een conflict wordt.

Beoordeel dit antwoord:

Consumentenrecht is van toepassing; stel dat er een directe beslissing genomen moest worden, had de koper wellicht geen andere optie. In het andere geval had u het gebrek gemeld moeten worden, koper heeft immers recht op herstel dan vervanging als u -verkoper- niet kan bewijzen dat het gebrek niet aanwezig was ten tijde van de koop.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Ik zal even iets uitgebreider vertellen hoe het verhaal is. Ik heb op 30 december een pup verkocht (particulier eenmalig nest). In de avond kreeg ik een app dat de pup erg rustig was, maar dit kan komen door nieuwe mensen, nieuw huis, autorit. 31 december kreeg ik een app dat de pup aan de diaree was en dat ze naar de dierenarts zou gaan. Na enig onderzoek bleek dat de pup een darm infectie had, voeding van de dierenarts meegekregen en ze moest kijken hoe het zou gaan. 2 dagen later was de diaree over en begon de pup normale voeding te eten. Ik kreeg een filmpje waarop te zien wa dat de pup aan het spelen was en vrolijk rond liep. Niks meer aan de hand op dat moment. Vervolgens niks meer gehoord, tot deze ochtend (7 januari) De koper belde me op om te zeggen dat de pup bij de dierenarts in was geslapen. Vanochtend vond ze pup weer erg rustig en slap en is ze naar de dierenarts gegaan, de dierenarts had gezegd of opnemen maar de kans is klein dat de pup het overleeft of in laten slapen, dát vind ik al geen uitspraak van een dierenarts want hij hoort dieren beter te maken, zeker een pup van 9 weken. Dierenarts kon ook niet zeggen wat het beestje mankeerde. De keuze werd inslapen, zonder overleg met ons, de fokker, en inmiddels is de pup al in het crematorium. Ik had volgens mij eerst op de hoogte gesteld moeten worden, in hoeverre sta ik sterk? Ik heb als particulier geen koopovereenkomst gemaakt, wel zijn de puppen geënt gechipt en gezond verklaard door mijn eigen dierenarts. Ik hoor graag van u!


Lijkt een parvo virus verhaal, u mag opvragen het oordeel van de dierenarts voordat u een besluit neemt. Dat zal ik zeker doen want het is nu op voorhand echt niet te zeggen wat de oorzaak is geweest en of het gebrek aanwezig was ten tijde van de koop. Los daarvan is er wel een koopovereenkomst en heeft de koper recht op een product zoals hij dat mocht verwachten, zoals u al zegt: mijn eigen dierenarts heeft ze gezond verklaard. Dat zou toch uw primair verweer moeten zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag