Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik schijf u al weet ik eigenlijk niet goed hoe ik moet beginnen.

Het gaat allemaal om mijn moeder. Mijn moeder is nu over de 80 en woont alleen omdat mijn vader nu 7 jaar geleden is overleden, en ik woon nu al 27 jaar in het buitenland.


mijn moeder woont in een grachtenpand, nog voor mijn vader overleed heeft mijn broer op verzoek van mijn vader de eerste verdieping voor een simbolisch bedrag overgenomen om mjn moeder te hulp te zijn (mijn zus wilde toendertijd niet deze stap ondernemen) wanneer dit nodig zou zijn. maar het werd helaas vrij snel duidelijk dat mijn broer en mijn schoonzus weinig hulp zouden geven. Er waren vaak spanningen. Wanneer mijn ouders hulp nodig hadden moesten zij dat velen malen herhalen en vaak was het dat mijn ouders aan het eind of zelf probeerde de zaak op te lossen of aan mij vroegen wanneer ik in Nederland was. Kort voor zijn overleiden heeft mijn vader aan mij gezegd dat hij een grote fout had gemaakt mijn broer in huis te halen. Ondanks deze situatie wilden mijn ouders nooit dat ik of mijn zus mijn broer hiermee confronteerde.
mijn vader heeft bij zijn overlijden een testament achtergelaten waar hij specifiek alleen zijn 3 kinderen zonder de aanhang het vermogen gedeeld erfden (inclusief het huis) er mee te betrekken ook niet als er een huwelijks overeenkomst zou zijn. maar wij erfen pas na het overlijden van mijn moeder.

Toen mijn vader 7 jaar geleden overleed was dat voor mijn moeder een enorme klap. Zij wilde niks meer, niet eten, niet naar buiten, geen mensen ontmoeten, veel huilen enz. in deze situatie heeft mijn broer aan mijn moeder gezegd dat hij wel de administratie en betalingen voor mijn moeder zou doen (mijn moeder weet niks van computers laat staan van thuis bankieren) en het leek ook de logische keuze. Mijn moeder vond alles best omdat het haar eigenlijk niets meer kon schelen.

Mijn ouders hadden wat spaarcenten in twee delen vast gelegd in een spaarrekening en 10.000€ had mijn vader apart gelegd voor zijn begrafenis. het eerste deel kwam vrij 6 maanden na de dood van mijn vader en de bank na instructies van mijn broer heeft deze op mijn moeders bank rekening verplaatst. Mijn moeder had op een bepaald moment veel last met haar tanden en had veel pijn. Dus ik had haar aan geraden om naar de tandarts te gaan. De tandarts rekening was meer dan 5000 € en mijn moeder moest dat toen betalen. Mijn broer heeft haar toen verbaal heel agressief aangevallen omdat mijn moeder volgens mijn broer helemaal geen geld had om de tandarts te betalen. En toen mijn moeder me in paniek op belde zei ik tegen haar dat ze spaargeld had die was vrij gekomen. Maar mijn broer heeft tegen mijn moeder gezegd dat al het geld was op gegaan met de begrafenis. Ik wist dat dit niet waar was want ik had toen samen met mijn broer de factuur van de begrafenis ondertekend. Helaas had ik geen kopie van de factuur.

Mijn moeder wilde mij of mijn zus niet geloven en dit was alleen het begin van een serie van gevallen waar tegen mijn moeder (vaak op intimiderende en agressieve manier) werd gezegd dat ze het geld niet had. Mijn moeder ontvangt een goed pensioen waar ze goed van kan leven. Maar elke maand staat ze rood op haar bankrekening. de enige mogenlijkheid die mijn moeder heeft om haar saldo te weten is om de bank te bellen en het saldo op vragen

Jarenlang heeft mijn moeder er niet van willen weten dat mijn broer haar geld op maakte en jarenlang hebben wij (mijn zus en ik) geprobeerd om haar naar de bank te laten gaan om de afschriften te bekijken omdat mijn broer haar nooit op de hoogte hield of liet zien over betalingen of overschrijvingen. . En elke keer dat ik naar nederland kwam moest ik haar beloven om niets tegen mijn broer of schoonzus te zeggen. Want dan zei ze elke keer; “Jij gaat terug naar het buitenland en dan blijf ik alleen met die twee en dan vallen ze me weer verbaal aan.” Mijn moeder was gewoon bang voor hun.


In de tussentijd heeft mijn broer dus alles op gemaakt. ( ook de tweede deel van het spaargeld) Ik ben met mijn moeder afgelopen augustus bij de bank geweest en hebben dus geconstateerd dat er niets meer over is. De bank heeft geadviseerd om dus of de rechtswinkel om advies te vragen en ook het financieel misbruik te melden

Maar nu nog wil mijn moeder haar zoon niet in de problemen laten komen door hem aanteklagen. Mijn broer intussen is er achter gekomen dat wij informatie hebben aangevraagd bij de bank. En nu praat hij niet meer met mijn moeder noch met mij. Hij heeft mijn telefoon nummer geblokkeerd en ook mijn email adress. Maar hij heeft nog steeds de volle toegang over al mijn moeders geld( meer dan mijn moeder zelf) en andere zaken.

mijn moeder had eindelijk besloten om zaken bij mijn broer weg te halen en heb ik mijn moeder geholpen een eigen DigiD aan te vragen, maar nu heeft mijn broer een nieuw DigiD van mijn moeder aangevraagd en de brief met de activerings codes onderschept en dus kunnen we nu niet meer bij mijn moeders gegevens voor wat dan ook.

Het grote probleem blijft mijn moeder die dus absoluut niet wil dat wij mijn broer bij de autoriteiten aanmelden.

Kunt u mischien advies geven over wat wij kunnen/moeten doen nu om mijn moeder te helpen en straks als mijn moeder er niet meer zou zijn hoe kunnen mijn zus en ik elkaar beschermen tegen het onterecht toe eigenen van mijn vaders erfenis door mijn broer?
met vriendelijke groet

Sorry voor deze verlate reactie, uw vragen waren afgedwaald in mijn inbox.

Er zijn een aantal mogelijkheden, maar verreweg de makkelijkste manier om dit obstakel op te lossen is de volgende:
art. 4:3 BW lid 1 onder b, stelt dat ook een eenvoudige diefstal van goederen van de erflater tot onwaardigheid leidt.

Uitdrukkelijk is bepaald dat de onwaardigheid van rechtswege werkt. Deze onwaardigheid vervalt alleen als de erflater aan de onwaardige op ondubbelzinnige wijze zijn gedraging heeft vergeven.

Beoordeel dit antwoord:

Hierbij nog een verduidelijkend citaat van mr. dr. M.R. Kremer: "De wet laat de onwaardigheid van rechtswege werken. De rechter zal zo nodig ambtshalve de onwaardigheid vaststellen, maar dit kan uiteraard ook geschieden op verzoek van een belanghebbende."

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag