Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bij een webwinkel heb ik een bestelling geplaatst en deze is door de post bij de buren bezorgd. Een paar dagen later heb ik dit pakketje bij de buren opgehaald.

Nu heb ik dit product uiteindelijk retour verzonden. Bleek dat het te laat was (14 dagen na ontvangst waren verlopen).

Nu vraag ik me af, begint de wettelijke termijn van 14 dagen eigenlijk al als het pakketje bij de buren is bezorgd, of pas als ik het in ontvangst heb genomen?

Uw buren hebben het voor u in ontvangst genomen, daarom ligt het in uw risicosfeer dat u wellicht te laat dit pakket bij de buren ophaalt,, ook als uw buren bijvoorbeeld dan toevallig met vakantie zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inmiddels het een en ander opgezocht en dit gevonden:

De consument kan een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte zonder opgave van redenen ontbinden tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na:
b.bij een consumentenkoop:
1°.de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de zaak heeft ontvangen;
(bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005289/2019-07-21/#Boek6_Titeldeel5_Afdeling2b_Paragraaf3_Artikel230o)


Het pakket, zonder toestemming van de koper, af laten leveren bij de buren, is daarom nog geen levering. Wat je natuurlijk wel kunt doen, is expliciet om toestemming vragen of het pakketje ook bij de buren afgeleverd mag worden. Daarmee zijn die buren opeens een ‘door de koper aangewezen derde’ geworden.
(bron: https://www.charlotteslaw.nl/webwinkelrecht-wanneer-er-geleverd/)

Klopt dit?


Ja. Uw buren handelen dan in uw opdracht en volmacht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb geen expliciete toestemming gegeven aan de verkoper om het bij de buren af te leveren. Dit zorgt er dus voor dat mijn buren geen "door consument aangewezen derde" zijn en daarom gaan de 14 dagen voor retour pas in nadat ik het pakket heb opgehaald bij mijn buren?


Doorgaans geeft u aan bij de koop of eenmalig aan de vervoerder of er ook bij de buren afgeleverd mag worden. Staat ook vaak in de voorwaarden vermeld. Als deze vervoerder namens verkoper dit met uw toestemming al eerder heeft gedaan, heeft u ook eerder expliciet toestemming gegeven. Zo nee, dan heeft u een punt. U zal wel moeten bewijzen dat u geen expliciete toestemming hebt gegeven en de vervoerder dus tegen uw wil handelde .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag