Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Ik ben volgend jaar 25 jaar werkzaam bij dezelfde wergever. 15 jaar geleden heb ik in overleg met mijn werkgever het arbeidscontract veranderd.

Ik ben van 40 uur per week naar 32 uur per week gaan werken met als vrijdag de dag die ik niet werk. Dit staat niet vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Nu 15 jaar later wordt door mijn werknemer gevraagd om eens in de 3 weken op vrijdag te komen werken. Dit omdat ze onlangs 2 andere werknemers ook op vrijdag vrij heeft gegeven en de personelebezetting dan niet voldoende is.

De werknemer geeft aan dan moeten jullie maar rouleren op de vrijdagen. en pak je die week maar een andere dag vrij.

Mijn vraag is: Kan/mag dit zomaar naar 15 jaar?

Mijn man heeft onlangs ingeregeld bij zijn werkgever dat hij ook voortaan op vrijdag vrij is zodat we samen meer kunnen genieten van het mooie leven.

Graag hoor ik van u.

Alvast bedankt!

Uw werkgever kan dit niet "zomaar" zeggen. Er zal een zwaarwegend bedrijfsbelang moeten zijn. Zo op het eerste gezicht zou ik zeggen dat uw werkgever niet eerst 2 andere collega's vrij kan geven op vrijdag en u dan kan laten opdraven na 15 jaar. Voorlopig zou ik maar voet bij stuk houden en niet akkoord gaan. Uiteraard is het wel zo dat wanneer u juridisch in uw recht staat, uw weigering toch wrijving kan opleveren. Desgewenst kan ik, als gespecialiseerd arbeidsrechtjurist, u helpen om de discussie met uw werkgever te voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Na 15 jaar heeft u een verworven recht. De door de werkgever gegeven reden lijkt mij niet sterk. In uw geval geldt het zogenaamde Mammoet/Stoof criterium. Het is een redelijk voorstel? Zo ja, is het redelijk dat u daarmee akkoord gaat? Mij lijkt het antwoord 2x 'nee'.

Bij verdere vragen problemen adviseer ik u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat, b.v. mij. Let er wel op dat hij/zij lid is van een specialisatievereniging. vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag