Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Voor mijn werk ben ik in maart 2017 gestart met een opleiding. deze wordt door het bedrijf betaald.

De kosten bedroegen op het moment van tekenen 6362 euro.

Echter is later de prijs van de opleiding gewijzigd omdat dit van een klasikale variant naar een thuisstudie ging. Er is mij gezegd dat er een nieuw contract zou komen waarin een lagere prijs vermeld zou worden.

dit omdat, mocht ik het bedrag moeten terug betalen, het studiebedrag dus lager zou moeten zijn. uiteindelijk heb ik nooit een nieuwe overeenkomst ontvangen en ook niet voor de nieuwe lagere prijs een handtekening kunnen zetten.

Nu zegt de CAO Vermo het volgende:

Worden studiefaciliteiten verschaft, dan geldt een bindingstermijn van maximaal drie jaar en een terugbetalingsverplichting van maximaal 100% van het beschikbaar gestelde studiebudget, waarbij voor elke maand –of deel daarvan- dat de medewerker minder dan drie jaar heeft gewerkt na het afronden van opleiding, 1/36e deel van het totaalbedrag in rekening wordt gebracht; wordt nog tijdens de opleiding de arbeidsovereenkomst beëindigd, dan wordt 100% van het studiebudget bij de medewerker in rekening gebracht;

Lid 3
Het leer-/werktraject kent een bindingstermijn van drie jaar en een terugbetalingsverplichting van maximaal 100% van de studie- en begeleidingskosten, waarbij voor elke maand –of deel daarvan- dat de medewerker minder dan drie jaar heeft gewerkt na het afronden van opleiding, 1/36e deel van het totaalbedrag in rekening wordt gebracht; wordt nog tijdens de opleiding het dienstverband beëindigd, dan wordt 100% van de studiekosten bij de medewerker in rekening gebracht. De hoogte van de studie- en begeleidingskosten worden bij aanvang van het leer-/werktraject aan de medewerker bekend gemaakt;

in maart 2020 is deze 3 jarige binding dus voorbij. Stel dat ik na die tijd een andere baan vind en mijn arbeidsovereenkomst opzeg, ben ik dan alsnog genoodzaakt mijn studie terug te betalen? Ook vanwege het feit dat ik dus nooit een nieuw contract heb gekregen met de JUISTE prijs. is het getekende contract dan nog wel rechtsgeldig?

Na de bindingstermijn hoeft u geen studiekosten meer terug te betalen. Tot die tijd wel en dan is het inderdaad de vraag welk bedrag u zou moeten terugbetalen. Waarschijnlijk het juiste, lagere bedrag, maar dat is zonder meer informatie niet met zekerheid te zeggen.

Beoordeel dit antwoord:

De bindingstermijn gaat in na afloop van de studie (zie art. 3). Dit is ook gebruikelijk. Dat aspect wordt door Boogaard miskend. Voor het overige is zijn antwoord juist. Daarnaast ken de regeling, zoals de Hoge Raad eist, een staffeling in de terugbetaling. wat precies uw rechten/plichten zijn is op basis van uw informatie dan ook niet te zeggen.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat, b.v. mij. Let op dat hij/zij lid is van een specialisatievereniging. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag