Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte rechtswinkel,

Wij zitten met een erg groot dilemma.

Samen met andere creatieve mensen huren wij een pand (oude school) van de gemeente Eindhoven. Wij hebben een huur contract met een antikraak stichting, die in opdracht van de gemeente leegstand opvult met de creatieve sector. De gemeente wil van onze antikraak stichting af en een andere commerciële partij er tussen zetten. Eerste zaak is verloren, nu loopt er in Den Bosch een hoger beroep, advies van advocaat: niet tekenen voor nieuwe partij. Maar nu wil gemeente ons ontruimen!

Wij hebben huurrechten en de rechter heeft ons contract tussen de antikraak en ons (de huurders) niet ontbonden, ook de antikraak heeft onze contracten niet opgezegd, in afwachting van het hoger beroep. De contracten tussen de gemeente en onze antikraak zijn wel ontbonden: uitvoerbaar bij voorraad verklaard. We hebben op advies van de advocaat van de antikraak niet betaald voor de huur, omdat we niet kunnen betalen aan een partij die hoger beroep afwacht. Wij vinden dat wij kunnen blijven zitten in het pand totdat er een uitspraak komt op het hoger beroep. Als de antikraak alsnog verliest, willen wij gewoon tekenen bij de nieuwe partij en de achterstallige huur betalen, wat wij ook aangegeven hebben. Als onze antikraak wint, wordt alles teruggedraaid en kunnen wij blijven totdat het pand verkocht of gesloopt gaat worden. De nieuwe partij bied ons i.p.v. een huur contract een bruikleen contract aan met zeer slechte voorwaarden, daarom wilden wij niet tekenen voor de uitslag van het hoger beroep. Ik ben bedreigd en geshanteerd door de nieuwe partij.

De nieuwe partij heeft ons meerdere malen verzocht om een nieuw contract te tekenen en te betalen voor de huur schuld. Ze vinden dat ze niet op de uitspraak hoeven wachten van het hoger beroep en ons mogen dwingen te tekenen. Ze willen het contract niet aanpassen om de voorwaarden iets te versoepelen. Ze willen ons nu ontruimen en de deurwaarders kosten en uitzettingskosten op ons huurders verhalen als we er niet vóór 6 jan. 2020 uit zijn. We mogen nu ook niet alsnog een contract tekenen met de nieuwe partij, omdat ze vinden dat we onze kansen verspeeld hebben.

Inmiddels zijn de meeste mensen uit angst voor juridische kosten het pand verlaten,
maar niemand wee twat onze rechten nu echt zijn en wat de gemeente nu wel of niet mag doen. De meeste van ons hebben geen rechtsbijstand verzekering, dus kunnen geen dure advocaat betalen.

Zelfs het Juridisch Loket en de Rijdende Rechter konden ons niet helpen.
De Rijdende Rechter kon geen uitzending maken, omdat de tegenpartij absoluut niet wil meewerken aan de uitzending.

Het is dus nu de vraag, of de gemeente ons zomaar kan laten ontruimen terwijl wij gewoon het hoger beroep willen afwachten in de hoop dat onze antikraak alsnog wint en alles teruggedraaid gaat worden.
Ook vraag ik mij af of al die dreigingen en shantages zomaar mogen?
Mag de gemeente ons nu overal in andere panden weigeren?
Wij weten het niet meer.

Er zou een atelierbeleid gaan komen, om iets aan dit probleem te doen, maar in het definitieve plan, dat in mei pas ingediend gaat worden, staat dat het vooral
Gemaakt is voor de commerciele partijen en de Designers, waardoor wij als creatieve, niet commerciele geesten zoals altijd weer buiten spel gelaten worden!
Ondertussen heb ik in de gangen nogmaals staan afluisteren wat de gemeente, de nieuwe partij (VPS) en een aannemer van plan zijn met het pand: ze gaan de boel alsnog verbouwen en tijdelijk mensen van het TAC huisvesten en tegelijk aan Designers verhuren, nadat de ruimten opnieuw ingedeeld zijn en verbouwd.
Alles dat er spelt wordt NOOIT met ons als huurders gedeeld of besproken. We moeten allemaal maar afwachten wat ze met ons op de achtergrond voor hebben. Deze onzekerheid is slopend en heeft ons veel geld gekost, om maar niet van de verhuiskosten te spreken. Toen de nieuwe partij het ging beheren, is er ook geen enkele service meer geweest, wat betreft internet, schoonmaak, afval ophaaldienst, lekkages in de kelder, enz.
Wij worden zo moe van dit spel waar wij ongewenst tussen zitten en we weten helemaal niet meer waar wij staan!

Kunt u ons vertellen hoe het zit?

Met vriendelijke groet.

Heeft de rechter gezegd dat er huurrechten zijn? Doorgaans is dat niet zo als er huur wordt gevraagd die niet in verhouding staat tot de tegenprestatie, dan is ook het eerste contract al een gebruikscontract. Vervolgens moet u zich ook afvragen of , als het huurrecht wel van toepassing is, welk regime dan geldt. Contracten voor bedrijfsmatige huur zijn er voor verschillende soorten activiteiten, Uitvoerbaar bij voorraad betekent dat het vonnis direct moet of kan worden uitgevoerd. Een kort geding kan dit veranderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag