Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,

In een periode tussen 2015/2016 heb ik iemand ingeschreven gehad bij mij die een tijdelijke postadres nodig had. Ik ben met die personen naar de gemeente eindhoven geweest en tezamen hebben we aangegeven dat het om een postadres ging. Ik heb een koophuis en werk als zelfstandige , zo ook de ingeschrevene, dus ik ging akkoord met de inschrijving omdat het niet om uitkeringen ging of iets dergelijks. Nu , vijf jaar later, krijg ik een aanslag van de belasting omtrent teveel ontvangen kindgebonden budget over 2015/2016. Of ik even € 5000;= terug wil betalen.
Ik ben alleenstaand vader van de kinderen die toen 18 en 13 jaar oud waren. Ik heb een klein eengezinswoning , waarbij we fysiek met maximaal 3 personen kunnen wonen. Ook ben ik hetero en zou ik op grond daarvan niet met een man samen willen wonen met mijn kinderen elke dag.
Ik ben naar de gemeente gegaan om aan te geven dat ze destijds een fout hebben gemaakt met de inschrijving. Ik heb een ondertekende brief met legitimatie van de ingeschrevene , waarin hij verklaard dat het om een postadres ging destijds en hier nooit heeft gewoond. Ook heb ik een verklaring van mijzelf én mijn kinderen apart met legitimatie dat de gemeente een vergissing heeft gemaakt en dat hier nooit iemand gewoond heeft, buiten ons zelf om.
De gemeente geeft bij voorbaat al aan dat ze dit hoogstwaarschijnlijk niet terug kunnen draaien, waardoor ik nu met de gebakken peren zit.
Kan iemand mij hierin verder helpen alsjeblieft?

Met vriendelijke groeten,

Vincent Protin

Hoi Vincent,
Op dit moment kan ik je 2 vervolgstappen aanraden.

Allereerst is het verstandig om alles goed te documenteren, de schriftelijke verklaring zijn een goed begin, een schriftelijke verklaring van de gemeente waarin ze hun vergissing aangeven is ook erg handig.

Verder kan je tegen het besluit van de belastingdienst bezwaar maken. Een bezwaar moet aan de volgende vereisten voldoen:
- De naam en het adres van de indiener
- De dagtekening
- Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
- De gronden van het bezwaar

De termijn voor het indienen van een bezwaar is 6 weken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankjewel voor uw antwoord. Bezwaar heeft de accountant al gemaakt. De belastingdienst verschuilt zich achter de gemeente en de gemeente zegt bij voorbaat dat ze niks terug draaien. Hoe kan ik de gemeente zover krijgen dat ze hun fout op papier willen zetten ? Zijn dan mijn verklaringen genoeg of zijn er nog andere opties die ik aan voeren ?


Om de druk wat op te voeren is er een mogelijkheid om de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade. Door hun nalatigheid zit u namelijk met de gebakken peren.
Met het aansprakelijk stellen is een ingebrekestelling van belang, pas wanneer ze in verzuim zijn kunt u verdere stappen ondernemen.

Verder kan de bestuursrechter een dwangsom opleggen bij het niet tijdig nemen van een besluit, door de gemeente.

Kortom, u heeft nog een aantal maatregelen. Ik zou persoonlijk eerst nog een keer in overleg gaan (als dit mondeling is, neem het gesprek op!), mocht dit niet het beoogde resultaat teweeg brengen, dan kunt een ingebrekestelling opstellen naar de gemeente toe.

Het belangrijkste is en blijft bewijsmateriaal. Bewaar dus elke uitwisseling tussen u en de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

hartelijk dank voor uw antwoorden. Ik wens u een gezegend weekend toe !!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag