Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


L.S.

heeft getekend dat
Sinds 15 mei 2012 verhuren wij ons huis in Amersfoort, daar wij een cafetaria bedrijven in Venhuizen en daar boven de zaak wonen.
Huurder heeft getekend voor een "Huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd" met daaraan hangend een "Huurbeindigingsovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd". Huurder heeft in het huurcontract ingestemd dat hij niet penstaat voor "huurbescherming" daar hij akkoord is gegaan met een tijdelijk huurcontract omdat wij tzt het pand willen verkopen, of zelf weer willen bewonen.

Nu heeft huurder zelf het huurcontract geschonden.
Huurder heeft getekend dat het gehuurde door maximaal 1 volwassene bewoond zal worden, maar inmiddels heeft huurder toegegeven, na navraag, dat hij inmiddels samenwoont.
Ook heeft huurder getekend dat huisdieren niet zijn toegestaan in het gehuurde, maar huurder heeft toegegeven dat er ook een huisdier aanwezig is.

Ik heb huurder een nieuw huurcontract gestuurd met daarin opgenomen dat het met maximaal 1 gezin bewoond mag worden en dat er 1 huisdier (zijnde hond of kat, maar geen vogel(s)) is toegestaan. Dit alles wel met een huurverhoging. Huur (€ 1.032,-)was ver beneden de gemiddelde huurprijs in Amersfoort (€ 1.350,-) . Nu had ik voorgesteld in het nieuwe huurcontract de prijs te verhogen tot het gemiddelde huurprijs in Amersfoort, maar ik zou er makkelijk € 1.500,- voor kunnen vragen.

Nu wil huurder niet akkoord gaan met het nieuwe huurcontract.

Wat kan ik nu doen als verhuurder? Mag ik de huur opzeggen als huurder niet akkoord wil gaan met het nieuwe contract?

Indien de huurder niet akkoord gaat met een nieuwe huurovereenkomst, levert dat geen beëindigings- of ontbindingsgrond van de huur op. Er geldt contractsvrijheid. Wel is de vraag of de huurder de huidige huurovereenkomst niet overtreedt. Indien dat het geval is, moet hij worden gesommeerd om binnen een redelijke termijn alsnog na te komen. Indien de wanprestatie voldoende ernstig en/of lang duurt, zou een ontbindingsgrond kunnen ontstaan. Dat gebeurt overigens niet zomaar. Ontbinding moet altijd via de rechter worden verzocht. Als sprake is van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd zal deze in principe op de einddatum automatisch aflopen.

Beoordeel dit antwoord:

aanvullend kan ik stellen dat de bepaling die u hebt opgenomen in het huurcontract betreffende instemming met beëindiging van het huurcontract wegens de bepaaldheid in tijd inclusief verlengingen mogelijk niet rechtsgeldig is , huurder heeft huurbescherming verkregen ingevolge het oude huurrecht na de eerste verlenging. Dat betekent dat u inderdaad ontbinding moet verzoeken aan de rechter en alleen met reden genoemd in de wet.( artikel 7:274 BW) Het zelf willen bewonen moet noodzakelijk zijn en opgenomen in een diplomatenclausule .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag