Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Beste,

Sinds juni 2019 woon ik in een huurwoning. In oktober 2019, werd er een lekkage ontstaan waardoor er op 2 locaties in het plafond water lekte in mijn slaapkamer.

Hierdoor kon ik aantal nachten niet in mijn kamer slapen en werd mijn matras (nieuw in juni gekocht) beschadigd.

Reden van lekkage zou kunnen zijn dat de goten op dak vervuild waren waardoor het water niet via de reguliere kanalen kon doorstromen. Na het ontstaan van lekkage heeft de baas de goten schoongemaakt.

Ik heb destijds aangegeven dat ik niet verantwoordelijk ben voor het schilderwerk en dat ik vergoeding wil voor mijn matras (gele vlekken door vies water). Hij gaf aan dat we even moesten wachten tot dat het droog is en om te kijken of het nogmaals gaat gebeuren wanneer het regent.

Gisteren vroeg ik de eigenaar of ze nog gaan schilderen en of de schade van mijn matras vergoed wordt, Zijn antwoord was dat ik het via mijn inboedelverzekering moet regelen, terwijl het niet mijn schuld is geweest en het ligt aan het gebouw. Daarnaast heb ik sowieso geen inboedelverzekering.

Contact met de eigenaar is verschrikkelijk. Ik wil het vermijden omdat ik nog een tijdje hier woon (ik heb voor een jaar contract getekend). Daarom wil ik via een instantie/formulier de baas voor vergoeding vragen.

Kunnen jullie mij hiermee helpen en advies geven?

Alvast bedankt! :)

Het is juist dat u eerst uw inboedelverzekering dient aan te spreken. Nu u deze niet hebt, is de verhuurder aansprakelijk voor de schade als vast staat dat de lekkage voor zijn rekening komt. U zult de verhuurder schriftelijk aansprakleijk moeten stellen om de schade binnen een redelijke termijn te herstellen. Dit geldt ook voor de gevolgschade zoals uw matras. Het schilderwerk kunt u ook meenemen hoewel het niet altijd zo is dat dit ook door verhuurder zal worden gedaan. Het hangt o.a. af in welke staat het schilderwerk was voor de lekkage. Voor overleg of verdere hulp kunt u contact met mij opnemen. Klikt u op de link naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

In geinsel is de veroorzaker van de lekkage aansprakelijk, althans kan je die aansprakelijk stellen. De schade lijkt veroorzaakt te zijn door het pand welke in eigendom is van de verhuurder. Die schade zou hij door zijn opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering kunnen uitkeren.

Hij is niet zomaar aansprakelijk helaas. Heeft hij ooit onderhoud verricht? Indien de dakgoot nimmer wordt schoongemaakt is de schade te verwachten en is de verhuurder aansprakelijk. indien hij wel regelmatig onderhoud pleegt is het lastiger.

De matras is inboedel. Je hebt geen inboedelverzekering? waarom niet?

Indien het ook een oude matras was heeft een inboedelverzekeraar vaak ook niet erg veel zin om die te vergoeden.

Opstal of aansprakelijkheidsverz van de verhuurder vergoedt ook vaak alleen de dagwaarde. Heb je nog een factuur ergens van de matras?

Je kan uiteindelijk na diverse aanmaningen de schade evt verrekenen met de huur. Pas hier goed op want u kunt wel voor een rechter eindigen en dan geen factuur hebben maar wel een oude matras en die hebben verrekend met een nieuwwaarde. Dat is niet juist en is een risico. U kunt uw huis zo kwijtraken.

Is de matras oud dan zou ik het niet proberen zonder toestemming van de verhuurder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag