Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hi,

Ik heb een tweemaal een oproep ontvangen om voor te komen. Het gaat beiden over hetzelfde incident.

Ik liep met om 10 uur s'ochtends op een doordeweekse dag, onderweg naar werk, met mijn fiets aan de hand op station Sloterdijk. De laatste ≠15 meter richting het toegangspoortje naar de lift, zette ik mijn rechter voet op mijn linkerpedaal en stepte een stukje richting de poortjes. Na ik had ingecheckt en door de poortjes wilde gaan, werd op vrij agressieve wijze, over mijn schouder mijn OV kaart uit mijn handen gepakt en werd ik aan mijn rugzak teruggetrokken. Het was een man compleet in zwart gekleed, geen NS logo's of iets dergelijks. Hij identificeerde zich niet maar liet een voor mij onbekend hangertje aan zijn ketting zien, en zei dat hij me een boete ging geven voor fietsen in de stationshal. Ik vertelde dat ik niet gefietst heb. Ik voelde me geïntimideerd door deze onbekende man, ik zei ik pak wel een bus. Ik pakte mijn ov chipkaart terug en poogde weg te komen. Nog geen drie seconden later, lagen er 5 volwassen mannen in burgerkleding boven op mij, werd ik met mijn benen op mijn rug gekruist op mijn buik gelegd. Ik kreeg een knie op mijn nek gedrukt, en werd handboeien om gedaan. Er verzamelde zich een kleine menigte om mij heen, en er werden door passanten filmpjes of foto's gemaakt. Ik heb daar geboeid op de grond ongeveer een half uur op de komst van politie moeten wachten.
Zij zouden mij mee naar het bureau nemen voor verhoor en in overleg met de officier van justitie bepalen wat het vervolg zou zijn.
Toen de politie ter plaatsen was, mij daar aantrof en ik rustig mijn kant van het verhaal kon vertellen, liepen ze eventjes weg. Ze zeiden even kort met de officier van justitie gepraat te hebben, en aangezien ik rustig was, zouden ze, als ik de boete zou accepteren, mijn handboeien af doen en zou ik mijn weg mogen vervolgen.
Ik mocht ook mee naar het bureau, maar de uitkomst zou hetzelfde zijn volgens hen. Het zou hoe dan ook geregistreerd worden.
Ik heb ze de handboeien af laten doen, ik heb geen proces verbaal of iets dergelijks meegekregen. Maar kreeg enkel mijn fietssleutel terug, zodat ik mijn fiets buiten kon gaan zoeken(die had iemand in het rek gezet, aangezien ze dachten dat ik naar het bureau mee zou gaan). Zo kon ik na een halve dag werk te missen, en met pijn in mijn nek en rug, toch mijn weg vervolgen.


Ik verwachte na dit voorval misschien nog een boete te krijgen voor fietsen dan wel steppen in de stationhal á 60 euro. Echter werd mij voor dit incident, tweemaal verstoring van openbare orde ten laste gelegd. a 250 per aanklacht.

Daar heb ik uiteraard bezwaar tegen gemaakt, en een uitgebreide brief opgesteld om het aan te vechten.

Nu heb ik geruime tijd later, tweemaal een oproep gekregen om voor te komen op 18 maart.
Eenmaal voor het verstoren van openbare orde middels het 'steppen' en eenmaal, verstoren van openbare orde middels het 'terugpakken van de ov kaart'.

Ik wil uiteraard geen strafblad met openbare orde verstoring op mijn naam hebben, dus informeerde ik bij een advocaat of het raadzaam zou zijn zijn hulp in te schakelen. Helaas is het betalen van de opgelegde boetes een goedkopere optie.
Mij werd toen rechtswinkel.nl aangeraden.
Ik hoop hier enige raad te vinden en hoor graag van jullie!

Goedendag. Zoals ik het begrijp heeft u twee maal een strafbeschikking gekregen, elk met een boete van 250 E en bent u tegen beide beschikkingen schriftelijk in verzet gegaan. Dat heeft tot nu toe geen resultaat gehad, want u bent opgeroepen voor een zitting. Of dat een zitting is met een rechter of alleen het Openbaar Ministerie is mij niet duidelijk . In ieder geval mag u zelf uw verdediging voeren. Inhoudelijk wil ik hier er niet op ingaan. Wanneer de boetes blijven staan leveren zij u inderdaad een strafblad op. 5 jaar na voldoening van de boetes worden deze feiten verwijderd van het strafblad. Mocht u meer informatie willen dan verzoek ik u contact met mij op te nemen via mijn werk emailadres.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie. Het gaat om een terechtzitting van de kanton rechter.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag