Vraag

Mijn man en ik bezitten een koophuis (met hypotheek). Wij zijn beiden gepensioneerd en ontvangen AOW en pensioen. Wij zijn van plan mijn zusje (financieel onafhankelijk, niet gepensioneerd, geen AOW) gratis bij ons te laten inwonen en zich te laten inschrijven op ons adres. Ik heb via het Internet opgezocht of dit financiƫle (fiscale) gevolgen kan hebben voor een van de partijen. Wij stellen geen enkele overeenkomst met haar op en vragen van haar geen huur in welke vorm dan ook en behouden het volledige beschikkingsrecht over ons huis.
Ik kom zelf op grond van wat ik over dit onderwerp op het Internet vind tot de conclusie dat een dergelijke constructie voor niemand van ons nadelige gevolgen gaat hebben. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-Westbrabant uit 2013, waarbij in een vergelijkbare situatie ouders hun zoon met zijn gezin gratis lieten inwonen en geoordeeld werd dat bij dit gedogen van gratis inwonen geen sprake was van een schenking omdat de ene partij hierdoor niet verarmde en de andere niet verrijkte. Een artikel hierover is hier te vinden: https://www.belastingbelangen.nl/artikel/Gedogen_van_bewoning_geen_schenking

Mijn vraag is: is mijn conclusie correct?

Deel deze vraag

2 Reacties

Goed dat u grondig onderzoek heeft gedaan. Uw conclusie is ook correct.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Gaat u ook nog even na of uw Bank in de geldvoorwaarden akkoord is met in gebruik geven van ( om niet) aan een familielid. Dit omdat het gebruik uiteindelijk kan leiden tot een huurrecht verweer en dat willen banken niet bij verplichte verkoop. Ik zou dus juist adviseren ter bewijs het opmaken van een gebruiksovereenkomst die u aan de instanties kan laten zien.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm