Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Lang verhaal, probeer het kort.
Na verslavingsverleden veel schulden, grootste deel inmiddels opgelost.
Ook een hele grote schuld bij Belastingdienst gehad maar in goed overleg na schenking opgelost.
Door de schenking van mijn moeder (inmiddels overleden), heb ik nagenoeg alles kunnen aflossen (een paar ton)
Toen moeder ziek werd heb ik van restant (5500 euro) een auto gekocht omdat het heen en weer gereis met het OV niet te doen was.
Heb begin vorig jaar vrijstelling schenkbelasting gevraagd (op advies BD) maar nog steeds geen definitief besluit.

Nu komt de vraag, mocht ik toch de schenkbelasting moeten betalen dan kan ik dat niet.
Ik kan dan een regeling met hen treffen maar ze zullen waarschijnlijk eerst beslag op de auto leggen.
Ben ik strafbaar als ik mijn auto verkoop op het moment dat de definitieve aanslag er ligt ? (er is namelijk nog 1 privepersoon die ook nog geld krijgt, en het even laat rusten, maar die wil ik dan eerst betalen).
Persoonlijk denk ik dat ik de auto gerust mag verkopen zolang er nog geen verdere maatregelen zijn aangekondigd, en ik denk dat het zelfs kan mocht ik in een eventuele bezwaarprocedure belanden.
Of zit ik helemaal mis ?

Bij voorbaat heel veel dank

Met vriendelijke groet,
Hans

Zoals u het stelt is er geen zicht op beslag omdat u hier niet zeker over bent.Maar als u wacht wel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie,

Wellicht heeft u gelijk maar ik denk dat ik de vraag verkeerd gesteld heb.

Laat ik hem anders stellen: Als ik van de belastingdienst een aanslag krijg om een bedrag X binnen 6 weken te betalen, en ik heb geen geld maar wel een auto (waar ik dan eigenlijk een priveschuld mee wil voldoen) dan heb ik toch alle vrijheid om die auto te verkopen. Bij het versturen van de aanslag ligt er toch niet meteen beslag ? Of is het verboden iets van waarde te verkopen op het moment dat er een aanslag binnen is ?

Bij voorbaar dank,

Met vriendelijke groet.


Nee maar het kan wel worden teruggehaald, de rechtshandeling als de dienst kan bewijzen dat U Paulianeus heeft gehandeld , dan verkoop u de auto om schuldeiser te benadelen.

Actio Pauliana, artikel 3:45 BW

Pauliana is het middel waarmee een schuldeiser kan opkomen tegen een schuldenaar die onverplichte rechtshandelingen verricht met als doel om de betreffende schuldeiser in zijn verhaalsmogelijkheden te benadelen. De actio pauliana is geregeld in artikel 3:45 BW. Indien sprake is van faillisementspauliana, geldt een bijzondere regeling in de faillissementswet (artikel 42 Fw e.v.)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heb de vraag ook voorgelegd aan een oud-belastingsinspecteur, en ook uw antwoord met hem gecommuniseerd, op het moment dat er geen beslagen liggen en dat de weg daar naar toe nog ver weg is (bijv. ik kan binnen 6 weken in beroep tegen de aanslag) dan mag ik alles doen wat ik met de auto wil. Ga morgen nog maar eens een fiscaal jurist benaderen want jullie antwoorden liggen nogal uit elkaar


Ja goed idee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag