Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Momenteel overwegen wij de aankoop van een bouwkavel aangeboden door een particulier. Op de erfgrens aan 1 zijde van het kavel ligt een sloot (b-watergang). Uit de legger van het waterschap volgen verplichtingen ten aanzien van het onderhoud welke mij duidelijk zijn. Gezamenlijke onderhoudsplicht, ieder voor zijn eigen helft.. De gemeente eist echter dat in het koopcontract wordt opgenomen (kwalitatieve verplichting) dat de koper verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gehele sloot. Het is aan de nieuwe eigenaar (wij dus) om verdere afspraken te maken omtrent het onderhoud met de eigenaar van het perceel aan de ander zijde. Nu zijn mijn vragen:

1: Mag de gemeente deze eis stellen?

2: Wat kan ik doen als de andere eigenaar niet mee wil werken aan het onderhoud?

3: Wat kan ik doen als de eigenaar van het andere perceel zijn talud/s niet onderhoud en de gemeente mij hier voor verantwoordelijk houd.

Alvast dank voor de verheldering

Met vriendelijke groet H.

Reactie van de vraagsteller

Aanvulling:

Ik lees in de verkoopovereenkomst dat de bepalingen worden opgenomen als ketting/boetebeding.


Dat hangt er vanaf of de eigendomsverhouding dezelfde blijft, en dus slechts de onderhoudsplicht verschuift. De gemeente mag alleen een dergelijke eis stellen als het op een wet is gebaseerd . Maar uw buurman zou de aan hem door u opnieuw toebedeelde onderhoudsplicht wel eens kunnen weigeren dus u wordt mijns inziens meer bezwaard dan eerst voorzien. Reden om de prijs aan te passen ?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique, Dank voor je antwoord ik heb je antwoord even opgesplits en per deel een reactie/ wedervraag:

Dat hangt er vanaf of de eigendomsverhouding dezelfde blijft, en dus slechts de onderhoudsplicht verschuift. -> Alleen de onderhoudsplicht verschuift, de buurman blijft eigenaar van de grond. (overigens is de buurman geen partij in deze kwestie)

De gemeente mag alleen een dergelijke eis stellen als het op een wet is gebaseerd.-> Op elke wet zou de gemeente dit kunnen baseren?

Reden om de prijs aan te passen ? -> Daar staat de verkoper niet voor open, het is slikken of ontbinden. Inmiddels hebben wij wel reeds kosten gemaakt aan architect, daarnaast willen we als het echt moet de voorwaarden accepteren.


Op basis van ruimtelijke ordening kan voor agrarisch bestemde gronden in een bestemmingsplan een andere functie krijgen . Enkele ruimtelijke wetten of gemeentelijke wetten kunnen een gemeente bevoegdheden geven voor bemoeienis aangaande de volle eigendom en beperkingen hierop : wat stelt de gemeente zelf ?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag