Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben schade aan onze woning na een verbouwing bij onze buren. Alle binnenwanden zijn losgescheurd van het plafond. De aannemer heeft bevestigd dat de scheuren waren verergerd ten opzichte van zijn nulmeting die hij voorafgaand aan de verbouwing heeft uitgevoerd.
Uit "coulance" heeft de aannemer de schade hersteld, maar de manier waarop dit is gebeurd, stelt ons zeer teleur. Daarbij zijn er gaten geboord in onze dakbedekking, die door een dakdekker weer zijn gerepareerd.
Wij verwachten:
1. een goed herstel van de gescheurde wanden
2. een schriftelijke garantie op de dakreparaties
Daarvoor willen wij de buren, als opdrachtgever voor de aannemer, aanspreken. Zij verwijzen ons direct door naar de aannemer en vinden dat zij zelf geen partij zijn.
Wij willen hen vragen om een melding te doen bij hun (WA) verzekeraar, die e.e.a. kan afwikkelen in overleg met de verzekeraar van de aannemer.
Het lijkt erop dat zij dat niet willen.
Rechtstreeks contact met de aannemer levert de "coulance" houding op en nu zeker geen wil meer het werk opnieuw te doen. Ook de aannemer meldt ons dat hij geen partij is voor ons, maar dat onze buren dat zijn.
Komend weekend heb ik een overleg met de buren, waarbij de kans groot is dat zij zich niet de verantwoordelijke partij achten.
Is de volgende stap een juridisch proces of zijn er nog alternatieven?
Belangrijke zaken hebben we in mailwisseling vastgelegd, zowel met de buren als de aannemer.

U kunt behalve uw buren ook de aannemer aansprakelijk stellen voor de scheuren in de wanden want hij heeft de opdracht namens de buren uitgevoerd. Hij zal een goed herstel moeten laten zien. De kosten van de dakdekker zou u ook bij hem kunnen neerleggen, mits hij het herstel aan het dak niet heeft willen of kunnen doen. Vaak is hij verzekerd voor dit soort schade.
T.a.v. uw buren zou u bij een ontevreden gesprek met hen inderdaad een juridische procedure kunnen overwegen, maar ik zou eerst de aannemer aanspreken. Mocht u er uiteindelijk niet samen uitkomen, neemt u dan direct contact met mij op voor verdere hulp.

Beoordeel dit antwoord:

De aannemer is in een zakelijk verband met uw buren en daarom zijn uw buren het eerste aanspreekpunt als u schade lijdt door toedoen of nalaten van een hunner opdracht gedane klus. Overigens is die aansprakelijkheid al door hen erkend via hun opdrachtnemer, dus we praten nu nog over de juiste uitvoering van herstel ervan. Dat maakt het een stuk minder ingewikkeld, immers de wanprestatie staat vast. Ik raad u ook aan dit van hen te eisen via uw buren . De aannemer zelf aansprakelijk stellen kan wel maar is op basis van onrechtmatige daad , Wat dat betreft kunt u beter direct uw buren benaderen. Of zij wel of niet zijn verzekerd is niet relevant.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag