Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn (ex-) partner en ik hebben vorig jaar een woning gekocht op ons beider naam. De relatie is nu echter over en ik ben ergens anders gaan huren.
Mijn ex-partner blijft in het huis wonen en betaalt (alle) hypotheekkosten en alle andere kosten van het huis. Hypotheek kan niet op 1 naam overgeschreven worden. Ik ben het eens met deze regeling maar hoe moeten we dit regelen?
Kunnen we zelf een contract opstellen en dit bij de notaris vast laten leggen?

Het huis zal moeten worden getaxeerd en verkocht en de ene partner zal aan de andere partner die het huis heeft verlaten een gebruiksvergoeding moeten betalen voor 50% gebruik woning, maar de ander zal ook moeten bijdragen in de kosten van hypotheek en andere vaste lasten , ( niet gebruikskosten als water gas en licht ) wel belastingen en woz.

U mag wel samen overeenkomen dat de een zal blijven wonen in het huis maar u kunt om die reden niet uw naam schrappen van de eigendom , u blijft dan hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van hypotheeklasten 100%

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord.
Maar mijn vraag was ook of we hier zelf een contract voor kunnen maken en dit laten ondertekenen bij de notaris ( als ik dus wel gewoon hoofdelijk aansprakelijk blijf maar er niet meer woon).


Dit contract zou dan een convenant heten als uw getrouwd bent of een vaststellingsovereenkomst als u een partnerschap had van samenleving. . Probleem is dat de bank akkoord moet gaan . U woont er niet meer maar hebt wel daardoor hogere lasten . U zou de gebruiksvergoeding kunnen wegstrepen en de kosten hypotheek en lasten voor de helft. Kijkt u eens in de voorwaarden voor geldlening van uw bank want mogelijk staat daar de situatie beschreven dat u moet wonen in het gekochte .En dat de bank indien de omstandigheden veranderen ,de voorwaarden voor hypotheek en lening ook veranderen en aan toestemming onderhevig zijn. U bent geen eigenaar maar draagt wel dan voor 100 % de aansprakelijkheid, is dat wel wat u wil na een scheiding? Bovendien zal de belastingdienst meekijken als u eigendom overdraagt , en moet daar schenkingsbelasting voor betaald worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag