Vraag

Hallo,

Ik heb een partij harde schijven aangeboden op marktplaats. Ik kreeg een bod op deze partij en de koper wilde het een week later ophalen. Ik ging akkoord met het bod echter is er niets betaald. Dezelfde dag kreeg ik nog een koper aan de telefoon die het direct op wilde halen en de prijs was ook gunstiger.

Ik heb toen de 1e koper laten weten dat ik de partij direct weg kan doen en dat ik wil afzien van de verkoop aan hem.

Nu heb ik een brief gekregen dat ik binnen 14 dagen alsnog mijn overeenkomst moet nakomen. Doe ik dat niet wil hij me aansprankelijk stellen voor alle schaden die hij geleden heeft en nog zal lijden.

Ik heb de partij gebruikte hardeschijfjes al verkocht ter waarde van 270 euro.

Wat moet ik nu doen?

Deel deze vraag

4 Reacties

1 Hallo,
Zoals ik uit de bovenstaande informatie kan opmaken heeft u een onherroepelijk aanbod gedaan. Wat vervolgens resulteerde in een overeenkomst tussen u en de eerste koper. Dit betekent dat u daar niet zomaar van mag afwijken.

Dit is wat globale informatie over een aanbod:
Hoofdregel is dat een aanbod kan worden herroepen tot aan het moment van aanvaarding door de andere partij, behalve wanneer voor de aanvaarding een termijn is gesteld.

Bij een onherroepelijk aanbod mag de aanbieder het aanbod niet herroepen. Of sprake is van een onherroepelijk aanbod kan blijken uit het aanbod zelf, bijvoorbeeld omdat er een termijn voor aanvaarding is gesteld. De onherroepelijkheid kan ook volgen uit de overeenkomst zelf of gewoonte. Bij een koopoptie verbindt een partij zich om, indien de andere partij dat wenst, een overeenkomst met haar te sluiten. Een koopoptie is dus een onherroeppelijk aanbod. Als een partij bij het doen van een aanbod vermeldt dat het aanbod vrijblijvend wordt gedaan, kan zij het aanbod meteen na aanvaarding door de andere partij nog herroepen.
Wil de intrekking van een aanbod werking hebben, moet de intrekking de andere partij eerder dan of gelijktijdig met het aanbod bereiken (credits: M. Ketelaars).

Als u daadwerkelijk een onherroepelijk aanbod heeft gedaan en de koper verdere stappen onderneemt, is het verstandig om contact op te nemen met een jurist.

Veder staat hier nog een verhelderend artikel over wat een rechtsgeldige overeenkomst is:
http://www.wetrecht.nl/een-rechtsgeldige-overeenkomst/

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
1 Dat klopt maar het schadeverhaal is nog niet helder: in principe moet koper bewijzen de hoegrootheid van de schade en een direct oorzakelijk verband, ook zijn voordeel bij de wanprestatie moet worden betrokken in die zin dat het de schade vermindert, op hem rust ook een schadebeperkingsplicht jegens verkoper.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Goedemorgen,

Bedankt voor de informatie. Dus als ik het goed begrijp kan ik het beste een brief terug sturen waarin ik aangeef dat er enkel een afspraak stond om te partij te komen bezichtigen en meneer gaf ook aan dat hij het eerst de producten wilde controleren voor er uberhaupt iets gekocht zou worden. Inprincipe ben ik totaal geen voorstander dat dit een gerechtelijke procedure word. Het gaat om een totaalbedrag van 270 euro. Ik wil best uit coulance 10% van het bedrag aanbieden ter compensatie van de geleden schade zoals meneer aangeeft. Of is het verstandiger dat ik eerst schriftelijk vraag om aantoonbaar bewijs wat volgens hem de schade en toekomstige schade zal zijn.
Dat sowieso , eerst het bestaan van een afdwingbare overeenkomst tegenspreken , vervolgens de volgende stappen in het verweer zoals schadeverhaal afwijzen. Voor 270 zal niemand gerechtelijke stappen nemen, het griffierecht is al bijna zo hoog.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm