Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,
Ik heb eerder een bericht geplaatst omtrent een probleem met de gemeente. Advocaat Sander den Bleker heeft mij toen beantwoord.
Het betrof een situatie uit 2015 , waarbij ik iemand geholpen heb met een inschrijving op mijn adres. Die persoon zocht een tijdelijk post adres . Samen zijn wij naar de gemeente gegaan om dat te regelen, waarbij door beide partijen duidelijk werd geformuleerd dat het om een post adres ging. Dat was op dat moment geen probleem.
Nu, vijf jaar later , krijg ik een aanslag van de belasting van € 5000,= wegens onrechtmatig ontvangen kindertoeslag in het jaar 2015-2016. Omdat degene die als “ postadres “ stond ingeschreven, gewoon als woonadres is ingeschreven door de baliemedewerker in 2015.
Ik heb de belasting gebeld en de situatie uitgelegd, dat het hier om een vergissing gaat.
Ook heb ik via de accountant meteen bezwaar aangetekend.
De bewijsstukken die ik heb verzameld zijn een ondertekende brief van de ingeschreven persoon zelf met kopie legitimatie, een verklaring van mijn beide kinderen die hier woonde destijds en een verklaring met onderbouwing van mijzelf. Ook het mail verkeer tussen mij en de ingeschrevene heb ik bijgevoegd, omdat ik al een aantal jaar geen contact meer had met hem .
Allemaal niet heel sterk, maar hoe kun je nou bewijzen dat iemand daadwerkelijk hier niet gewoond heeft en dat het om een vergissing gaat. Erg lastig.

Ik heb een gesprek gehad bij de gemeente zelf afgelopen week, welke ik ook gedeeltelijk opgenomen heb. De ambtenaar beaamt dat de fout bij de gemeente kan liggen, maar dat het terugdraaien van die fout niet kan.
Simpelweg omdat de desbetreffende balie waar ik destijds stond met ingeschrevene , niet de balie is voor een briefadres. Die balie is voor inschrijven als inwonende. Dus , zegt meneer, dat het onmogelijk is dat hij als briefadres is ingeschreven destijds.

Ondertussen heb ik de brief binnen van de gemeente , waarin ze schrijven :

Geachte heer Protin,

U hebt ons verzocht de inschrijving van de heer C. op het adres Mantualaan 48 te Eindhoven te corrigeren van een ‘woonadres ‘in een ‘brief adres’ in de basis registratie personen. Bij uw verzoek heeft u een eigen verklaring meegestuurd waar in u verklaard dat de heer C. nooit op het adres te Eindhoven heeft gewoond. Ook heeft u een eigen verklaring van uw kinderen mee gestuurd waarin zij verklaren dat de heer C. nooit op het adres te Eindhoven heeft gewoond. Wij zijn voornemens uw verzoek af te wijzen.

Wettelijk kader.
Ingevolge artikel 2.58 ,eerste lid wet BRP bevat het verzoek waarmee betrokkene met betrekking tot de basisregistratie het recht uit oefent op rectificatie van gegevens, bedoeld in artikel 16 van de verordening, of op wisseling van gegevens, bedoeld in artikel 17, eerste lid, aanhef en onderdeel D, van de verordening de aan te brengen wijzigingen.
Ingevolge artikel 2.58, tweede lid wet BRP heeft het college van burgemeester en wethouder's aan het verzoek, bedoeld in het eerste lid van artikel 2.58 wet BRP, uitvoering met in achtneming van het bepaalde bij of krachtens afdeling 1 van de wet DRP.
Motivatie.
Uw verzoek heeft betrekking op de correctie van gegevens van een ander, een dergelijk verzoek2.58 van de wet BRP niet gedaan worden. Volgens dit artikel kunt u slechts een verzoek indienen tot correctie van uw eigen gegevens in de BRP. Nu uw verzoek tot correctie van gegevens betreffende een ander niet overeenkomstig artikel 2.58, eerste lid wet BRP door de betrokkenen zelf is ingediend, zijn wij voornemens uw verzoek af te wijzen zienswijze. Indien u het niet eens bent met ons voornemen dan kunt u binnen twee weken na verzending van deze brief uw zienswijze, schriftelijk en gemotiveerd onderbouwd met documenten , Indienen. Desgewenst kunt u een en ander mondeling toelichten. U kunt uw brief richten aan burgemeester en wethouder's van Eindhoven , t.a.v. K. van D. te Eindhoven


Uiteraard heb ik geen kennis der wet, dus ik weet niet welke stappen ik moet nemen.
Het feit blijft dat alle betrokkenen verklaren dat het hier om een fout gaat , maar de belasting en de gemeente hier geen boodschap aan hebben. De belasting geeft aan dat ik bij de gemeente moet zijn en de gemeente ambtenaar gaf aan dat ik bij de belasting moet zijn.
Ik ben ook niet verzekerd voor een advocaat, omdat ik die ( heel naïef achteraf) door mijn levenswijze niet nodig dacht te hebben als brave belasting betalende burger.
Kan iemand mij alsjeblieft helpen ?

Met vriendelijke groeten ,

Vincent P.

Hoi Vincent,
Vervelend om te horen dat het nog steeds niet is opgelost, goed dat je hulp zoekt!
Alhoewel ik zeer vereerd bent met de titel advocaat, ben ik nu (nog) een simpele jurist ?.

Met betrekking tot de casus probeer ik de belangrijkste punten er uit te filteren:
1. Goed dat je actief bezig bent met het verzamelen van bewijs.
Heeft degene die bij jou ingeschreven stond als postadres geen bewijsstukken dat hij ergens anders woonachtig was? Bijvoorbeeld een huurovereenkomst?
2. Heb je bij zowel de gemeente als bij de belastingdienst bezwaar gemaakt?
3. Op het moment dat de gemeente toegeeft dat zij een fout hebben begaan, kan je ze aansprakelijk stellen voor de ‘schade’. Dit heb je nu waarschijnlijk nog niet nodig, maar het kan wel handig zijn als laatste redmiddel.

Ik heb geen ervaring met de wet BRP, ik zal me hier even op moeten inlezen.
Is het een idee dat je een privé berichtje stuurt? Ik vind het lastig om zo het overzicht te bewaren, aangezien deze berichten automatisch verwijderd worden.

Mochten andere juristen nog input hebben, hoor ik het ook graag!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi,

Dankjewel voor je hulp allereerst.
Punt 1 : ik zal navragen of hij een huurovereenkomst heeft van de plek waar hij destijds woonde.
Punt 2: bij de belastingdienst heb ik bezwaar gemaakt, bij de gemeente ook waarna ze mij de brief zoals eerder beschreven hebben gestuurd. Hierop kan ik ook weer bezwaar maken binnen 2 weken, alleen weet ik niet waarmee of hoe.
Punt 3 : de ambtenaar geeft aan dat het verkeerd begrepen kan zijn door de medewerker destijds , maar dan nog hebben ze volgens hem geen fout gemaakt.

Uiteraard kunt u met mij privé corresponderen. Is mijn mailadres bekend bij u via deze site ?


Goedemorgen,
Ik kan niet rechtstreeks contact opnemen, als het goed is kan jij dat wel.
Anders zou je via mijn profiel, mijn email kunnen achterhalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag