Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een nieuwe woning gekocht. Op 1 februari 2020 heb ik hiervoor het koopcontract getekend (de makelaar had ons hiervoor uitgenodigd), maar op 3 februari heeft pas de verkoper getekend. Deze data staan ook onderaan de ontvangstbevestiging.

Tijdens het tekenen van de verkoper heeft de verkoper een streep gezet door een woord (het woord later) die wel degelijk van belang is m.b.t. de datum van passeren, namelijk:

Artikel 4.1: De akte van levering zal gepasseerd worden op uiterlijk 1 april 2020 of zoveel eerder of later als partijen tezamen nader overeenkomen.

Het woord "later" is dus doorgestreept door verkoper, nadat wij hem ondertekend hebben. Al met al heb ik hier dus niet voor getekend. Moet er überhaupt bij door pen geschreven gewijzigde tekst een extra handtekening staan wie deze wijziging heeft doorgevoerd? Want in principe heb ik nu natuurlijk geen bewijs wie de tekst heeft doorgestreept en/of ik hier al eerder mee akkoord was gegaan.

In hoeverre mag dit en is dit rechtsgeldig? De verkoper doet namelijk nu moeilijk over het financieringsvoorbehoud en wil ons geen verlenging geven van deze ontbindende voorwaarde (we zouden op 12 maart de financiering rond moeten hebben, maar ik verwacht dit 16 maart te hebben).

Graag ontvang ik hierover juridisch advies.
Bij voorbaat dank.

Wat kinderachtig , het is een standaard beding: is er wat voorgevallen soms? Ik zou een en ander wel schriftelijk bekend maken aan makelaar en verkoper , dat wat u betreft het normale beding rechtsgeldig is en niet de nadien eenzijdige aanpassingen daarvan die uw toestemming niet hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Als verkoper er niet mee eens dan zou hij niet moeten tekenen. U doet er verstandig aan de wijziging aan te passen door bv uw paraaf met notitie dat u niet akkoord gaat met de aanpassing of een nieuwe overeenkomst laten tekenen na overleg. In ieder geval protesteren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inmiddels uitstel van de ontbindende voorwaarden gekregen tot dinsdag. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Wat betreft de streep door het woord later, had hier volgens mij nog een paraaf van zowel koper als verkoper bij moeten staan (wat er niet staat).

Dank voor de tips in elk geval.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag