Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds anderhalf jaar ben ik eigenaar van een woning. Naast mijn woning ligt een steegje en achter mijn woning een recht van overpad voor enkele buren rechts van mij. Zowel de grond achter als de steeg naast mijn woning zijn van mij. Nu is het zo dat de buren links van mij in overleg met de vorige eigenaar hebben uitgebouwd tot aan de erf grens en een deur en raam hebben geplaatst op de erf grens welke uitkomen in mijn achtertuin. Deze buren zijn niet opgenomen in het recht van overpad(het huisnummer staat er niet bij, enkel die van de huizen rechts van ons) in de akte die ik bij de koopovereenkomst kreeg. Ook hebben zij een voordeur en kunnen zij hun tuin via een schuur met hierin deur bereiken. De deur in de uitbouw word door hen intensief gebruikt, ze lopen altijd zo inclusief bezoek. Hun eigen voordeur of schuurdeur word nooit gebruikt. Ik zou hier graag van af willen ivm privacy en waardevermindering van mijn woning. Wat zijn mijn rechten in deze situatie? Is het mogelijk te eisen dat de deur/het raam van de uitbouw word weggehaald omdat de buren een eigen ingang hebben en geen recht van overpad? Wanneer dit niet mogelijk is, kan ik eisen dat ze enkel indien hoognodig van deze deur gebruik kunnen maken en bezoekers via de voordeur moeten. Daarnaast kan ik indien verwijderen van deur en raam geen optie is, eisen dat de deur ondoorzichtig glas moet zijn ivm privacy voor mij in de tuin(de deur en het raam staan op de erfgenamen)?

Ze hebben een aanbouw gebouwd met een deur die uitkomt op een stukje grond waar zij geen vol of beperkt eigendom hebben. U kunt het gebruik verbieden. Bovendien mogen ramen niet zo worden geplaatst dat zij uitzicht geven op andermans erf. Of dat zo is weet ik nu niet. Ik kan u helpen uw buren aan te schrijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad zo dat de ramen zicht hebben op ons erf. We hebben een gesprek aangevraagd met de buren om dit eerst eens te bespreken. Mochten we hier niet uitkomen dan zal ik contact met u opnemen!


Jazeker mag dat. Verder kan ik nog zeggen dat de ramen vensteropeningen of balkon, niet binnen twee meter van de erfgrens mogen zijn opgericht .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag