Vraag

Goedendag,
Als penningmeester van de beheervereniging van een mandelige weg voor 39 aangrenzende woningen heb ik een conflict met de kascontrolecommissie.
Om inzicht te hebben in de kosten worden de waarden van de weg (bestrating, lantaarnpalen, schutting en riool) opgenomen in de boekhouding als vaste activa en worden deze zaken afgeschreven in een periode overeenkomend met hun geschatte levensduur. Als daarnaast een schatting wordt gemaakt van de (geringere) onderhoudskosten en rekening wordt gehouden met de vaste kosten dan kan ik een juiste beheerbijdrage (retributie) vaststellen.

De kascommissie maakt daar bezwaar tegen omdat zij van mening zijn dat de weg niet het eigendom is van de vereniging maar van de bewoners en daarom niet als vaste activa mag worden opgenomen in de boekhouding van de vereniging.

In de akte van levering van de woning staat dat ook is gekocht:
"het 1/39e onverdeeld aandeel in een mandelige weg ..." M.i. is de beheervereniging bevoegd de mede-eigenaren van de weg als rechtspersoon te vertegenwoordigen en ook bovenstaande afschrijvingen te verrichten.
Graag uw mening.

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Gebaseerd op wat u schrijft ben ik geneigd mee te gaan in de mening van de kascommissie. U schrijft onder meer dat iedere woning een 1/39e deel van de mandelige weg geleverd heeft gekregen. Daar maak ik uit op dat er 39 woningen zijn, die gezamenlijk eigenaar zijn van de weg. Dat betekent dat de beheersvereniging dat eigendom niet heeft en deze niet als activa kan opnemen (en daar dus ook niet op kan afschrijven).

Dat de vereniging bevoegd is de bewoners te vertegenwoordigen in het onderhoud van de weg en toebehoren zal ongetwijfeld zo zijn (of het ook een rechtspersoon is kan ik uit uw verhaal niet opmaken), ik neem aan dat daar ook geen discussie over is. Het betekent echter niet dat de vereniging daarmee ook de eigendom van de zaken heeft.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm