Vraag

Goedemiddag,

Ik werk op een polikliniek in een ziekenhuis. In deze tijden van de corona crisis zijn ziekenhuisbreed alle verloven van medewerkers ingetrokken voor nog onbepaalde tijd. Ziekenhuisbreed geldt: iedereen werkzaam in de directe patiƫntenzorg en ondersteunende diensten en/of kritische functies die nodig zijn voor de zorg, werkt in het ziekenhuis. Er wordt zo min mogelijk thuisgewerkt. Afdelingshoofden (of gemandateerden daarvan) bepalen welke personen werkzaam in ondersteunende diensten wel thuis mogen werken. Zorgpersoneel dient elk moment beschikbaar te zijn om in het ziekenhuis aanwezig te zijn voor werkzaamheden. Op onze afdeling staat de zorg nu zo goed als stil en alleen spoedgevallen worden gezien.

Ik heb twee vragen.

De coordinator van mijn afdeling wil het personeel afschalen om het risico van verspreiding zo klein mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat wij als zorgmedewerkers thuis mogen blijven, maar dat deze dagen in mindering wordt gebracht van onze eigen vakantie/verlofdagen OF deze uren op een later moment moeten worden ingehaald als de patientenstroom weer toeneemt. Mag een werkgever dit van een werknemer verlangen?

Door geannuleerde reis wil ik mijn verlofdagen terugtrekken en gewoon op de werkvloer aanwezig zijn. Echter wil leidinggevende dus zo min mogelijk personeel op de werkvloer op dit moment en weigert mijn verzoek om vakantiedagen in te trekken. Mag dit?

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Afschalen -> dat mag, maar de werkgever blijft verplicht het salaris te betalen. Bij gebrek aan werk kan men arbeidstijdverkorting aanvragen. Ook komt er een regeling dat de Staat 90% van de loonkosten betaalt. U heeft dus recht op loon en hoeft geen verlofuren in te leveren.

Vakantie -> hangt er van af hoeveel dagen voor gepland vertrek u de vakantie ongedaan wilt maken.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm