Vraag

Beste,

Ik was door de politie staande gehouden en mijn rijbewijs was ingevorderd. De reden was omdat ik op de snelweg (waar ik maar 100 km/h mag rijden) een pieksnelheid had van 185 km/h (boordmeeting). Ook heeft de politie verteld dat ik agressief reed (te veel aan het kleven was).

De pieksnelheid van 185 km/h is niet mogelijk aangezien dat veel hoger is dan de topsnelheid van mijn auto. Ik rij in een Dacia Sandero 1.2 16V Ambiance (2010). Als ik online een kentekencheck van mijn auto doe is te zien dat de topsnelheid 160 km/h (https://www.kentekencheck.nl), 161 km/h (https://autorapport.finnik.nl) is.

Ik ben het er ook niet mee eens dat ik aan het bumperkleven was. Ik reed op de linker baan en het was erg rustig op de weg (het gebeurde om 06:10). Het klopt dat ik wat minder afstand met de auto voor mij hield, maar het was geen bumperkleven. Ik hield voldoende afstand en de auto had genoeg ruimte / tijd om op zijn te gaan.

24 dagen nadat mijn rijbewijs was ingevorderd heb ik hem (voorlopig) teruggekregen. Ik wacht nog af op de strafbeschikking. Overigens is dit de eerste keer dat ik staande ben gehouden en heb ik geen eerdere strafbeschikking gekregen. Ook ben ik geen beginnend bestuurder.

Dit zijn mijn vragen:
1. Kan de snelheid van 185 km/h die de politie gemeten heeft na toepassing van kalibratie tabel en fout meting onder de topsnelheid van 160 km/h komen of is dit onwaarschijnlijk?

2. Ik vroeg me af of de bronnen die laten zien dat de topsnelheid van mijn auto 160 km/h is voldoende bewijs zijn om er tegen in te gaan. Zo niet, wat heb ik nog meer nodig om er tegen in te gaan.

3.Ik zou graag het process verbaal en andere relevante bewijsstukken willen opvragen bij het OM. Kan dit voordat ik de strafbeschikking ontvang? (zo ja, op grond van welke wet?)

4. Mocht ik dit niet kunnen oplossen met de officier van justitie, heeft mijn zaak kans van succes bij de rechter? (Ik weet nog niet wat de correctie op de snelheid van 185 km/h is.)

Mocht u nog extra advies hebben dan hoor ik het graag.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp.

Deel deze vraag

1 Reactie

Beste vrager,

De verdediging in strafzaken is specialistisch werk. Ik raad u dan ook aan om een advcaat in de arm te nemen. Dat loont eigenlijk altijd.
Overigens kunt u de antwoorden op uw vragen op internet vinden (rechtspraak.nl, om.nl), maar met de beantwoording van uw vragen is een goede verdediging nog geen feit.

Als u toch zelf de verdediging wenst te voeren, kijk dan iig in de richtlijn voor de strafvordering. Daar kunt u vinden wat voor straf u tegemoet kunt zien. Dan kunt u bepalen of het lonend is om een advocaat te raadplegen.

De stukken kunt u inzien op de rechtbank. Dat kunt u verzoeken en dan zult u in de gelegenheid moeten worden gesteld. In deze tijden zal dat wel digitaal / op afstand gaan.
Een advocaat kan de stukken voor u opvragen en u een kopie geven. De grondslag voor dit alles vindt u in het wetboek van strafvordering (zie bv wetten.nl).

Succes ermee. Hgr., advocaat

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm