Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is juridisch gezien de definitie van "aanvang van de bouwwerkzaamheden" bij het bouwen van een vrijstaande woning op een bouwkavel?

Is dat als er bouwhekken worden geplaatst? Is dat als het gat voor de fundering wordt gegraven? Is dat als de heipalen of fundering voor de woning wordt geplaatst?

Goedemiddag,

Definities worden in de onderliggende overeenkomst tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer gedefinieerd.

Er is dus niet een juridische definitie voor "aanvang van de bouwwerkzaamheden", als dit niet gedefinieerd is in de onderliggende overeenkomst. Wellicht kunt u er nog extra informatie over vinden in het bestek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord!

In de overeenkomst is 'aanvang van de bouwwerkzaamheden' niet verder gedefinieerd. In de overeenkomst is bepaald dat de partij zich verplicht binnen een jaar een 'aanvang te maken met de bouwwerkzaamheden' . Doet hij dit niet, dan moet hij een boete betalen. Het gaat om de bouw van een vrijstaande woning. Doel van de bepaling is om er voor te zorgen dat het terrein niet te lang braak blijft liggen.

Er is nu discussie ontstaan over de ' aanvang van de bouwwerkzaamheden'. Er zijn kort voor het aflopen van de termijn van een jaar bouwhekken geplaatst en er is een gat gegraven. Vervolgens is er 4 maanden niks gebeurd, geen heipalen, geen fundering, niks. De partij beroept zich er op dat hij een ' aanvang heeft gemaakt met de bouwwerkzaamheden' en dus geen boete hoeft te betalen. De vraag is nu of dat in juridische zin ook zo is.


Als overleg niet tot een oplossing uitmondt, kunt u proberen ze aansprakelijk te stellen voor een tekortkoming in de overeenkomst. Dit zal de druk waarschijnlijk opvoeren, wat misschien in dit geval tot een oplossing resulteert.
Op het moment dat er geen oplossing komt zal het waarschijnlijk een welles-nietesspelletje worden, totdat er verdere juridische stappen worden genomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag