Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag.

Ik zit nu voor de 5e week thuis ivm verschijnselen van het corona virus. De bedrijfsarts heeft een advies gegeven dat ik fysiek in staat ben om te werken maar omdat ik nog steeds hoest ik volgens overheidsadvies wel verplicht ben thuis te blijven. Nu moest ik afgelopen maandag op gesprek komen omdat mij leidinggevende het nu wel erg lang vindt duren. Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat ik best bereid ben om het bedrijf tegemoet wil komen door in het weekend een bepaalde werkzaamheid te doen. Nu heb ik van mijn leidinggevende een hele lijst gehad met werkzaamheden die ik `s avonds buiten werktijd moet doen. Ook geeft hij aan dat er een aardig gat is ontstaan in mijn uren en dat dit gecompenseerd moet gaan worden met mijn vakantie uren.

Nu mijn vraag. Mag mijn leidinggevende dit van mij eisen te doen ( vanwege het verplichte overheidsadvies ) en mag het gemaakte gat in uren gecompenseerd worden met vakantie uren? Volgens mij hoeft ziekte toch nooit gecompenseerd te worden?

Ik hoor graag van u

De werkgever dient ervoor zorg te dragen dat er een veilige en gezonde werkomgeving is voor u en uw collega's. Indien u blijft hoesten en het duidelijk is dat u coronaverschijnselen hebt, dan neemt de werkgever daarmee een risico. Nu dient u andere werkzaamheden te doen. Bezien moet worden of dit veilig genoeg is en enigszins redelijk. T.a.v. ziekte-uren mag dit niet worden verrekend met de minuren, tenzij expliciet is overeengekomen. Als u van mening bent dat u de werkzaamheden niet kunt uitvoeren vanwege uw ziekte, dan kunt u dit aankaarten bij de bedrijfsarts en zonodig een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Komt u er samen niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Wanneer u besmet bent met het Coronavirus, dan bent u ziek. U hoeft dan niet te werken. U bent een gevaar voor u zelf en uw omgeving. Wanneer de Arbo-arts vendt dat u kunt werken, dan moet u een deskundigenoordeel bij het UWV vragen. Een second opnion heeft in dit geval geen zin.

Bij verdere vragn/problemen moet u zich zsm wenden tot een gespecialiseerd arbridsrecht advocaat (lid specialisatievereniging), b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek (max. half uur) gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De meest voorkomende symptomen van het corona virus heb ik gehad. Alleen ben ik nooit getest door de huisarts omdat dat niet nodig was omdat ik niet in een risicogebied ben geweest. Het advies van de bedrijfsarts was dat ik fysiek in staat ben om te werken, ik beter gemeld kan en mag worden maar verplicht ben om thuis te blijven vanwege een overheidsadvies ( vanwege het nog steeds hoesten). Toch verlangd mijn werkgever dat ik kom werken. Weliswaar als iedereen naar huis is. Want ik kom zo heel veel uren tekort omdat ik week op papier niet ziek ben. Deze uren willen ze verrekenen met mijn vakantie-uren. De directie heeft daar ondertussen toestemming voor gegeven. Dus het advies van zowel de bedrijfsarts en de overheid wordt genegeerd.


Ziek = ziek. Tijdens ziekte hoeft u geen vakantieuren in te leveren. Wanneer de werkgever/Arbodienst het met u oneens is, dan kunt u een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag