Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo,

Wij hebben 2 januari de sleutel van ons nieuwe huis gekregen.
Nadat wij bij de makelaar getekend hadden, kwamen de bewoners met een brief van gemeente Moerdijk dat er een stukje grond.
(voorkant tuin en oprit ) onrechtmatig in hun bezit was, en dat de mogelijkheid was dit te huren of erbij aan te kopen.
Dit is door de gemeente Moerdijk al heel lang toegestaan.

De makelaar had dit toch bij ons aan moeten geven?
Wij dachten dat we de hele tuin hadden, en nu zou de gemeente dus ook het beginstuk van onze oprit kunnen gebruiken voor andere doeleinden.

Ik heb met de gemeente gesproken en het gaat om 15 m3. dit kunnen we huren voor 50 euro per jaar of aankopen.
Is dit niet iets wat de makelaar had moeten weten, of kunnen we dit op hun terug verhalen??

Met vriendelijke groet,
Wendy Roks

Uiteraard, heeft een makelaar de plicht om vooraf onderzoek te doen naar de woning en kadasterdata. Ook is van belang wat de gedoogtijd is geweest van de gemeente, bij meer als 30 jaar vervalt het eigendomsrecht. Het voorstel van de gemeente is wel erg coulant, máár de makelaar heeft hierin wel een steekje laten valken.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvulling: koper heeft onderzoeksplicht in het kadaster. Hier had u kunnen zien dat niet al de grond bij uw aankoop behoorde. Dat maakt overigens het beroep op verjaring van de rechtsvordering tot opeising van de onrechtmatig in bezit genomen grond, nog steeds mogelijk. De verjaring is niet 30 maar 20 jaren en knoop daarbij aan bij het werkelijk feit en zo wordt de bezitter ooit eigenaar . U moet er een beroep op doen als die 20 jaren echt al voorbij zijn, dan hoeft u niet akkoord te gaan met huren of koop en bovendien als u hier over gaat onderhandelen, geeft u uw rechten prijs op verjaring!

Indien er nog niet 20 jaren zijn voorbij gegaan, heeft verkoper zijn informatieplicht ook verzaakt gelijk u uw onderzoeksplicht. U zou dan kunnen overwegen de verkoper aan te spreken. Een makelaar valt als tussenpersoon die in uw opdracht werkt , uit het aansprakelijkheidsverhaal , mede omdat u zelf geacht wordt onderzoek op te dragen aan hem.

Voor meer informatie mag u mij direct contacteren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag