Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Na het overlijden van mijn schoonvader hebben mijn vrouw en ik zijn appartement gekregen. Het zijn twee etages met drie verschillende huurders. Een van de huurders heeft zonder toestemming verschillende verbouwingen gerealiseerd. Onder andere een dakraam, maar ook een houtkachel. Wij vinden dat laatste erg zorgwekkend en vragen ons af wat ons recht is om deze huurder te verplichten dit weg te halen. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk als er brand uitbreekt. Vraag is ook of dit een reden kan zijn om huurder te verplichten te verhuizen.

De huurder dient in dit soort gevallen toestemming te vragen aan u als verhuurder. Doet hij verbouwingen zonder toestemming dan kan er gevorderd worden dat deze afgebroken moeten worden en hersteld in originele staat, tenzij dit zonder noemenswaardige kosten ongedaan kunnen worden. T.a.v. de houtkachel kan deze worden verwijderd vanwege brandgevaar, omdat huurder zich als een goede huurder dient te gedragen en (eventuele schriftelijke) aanwijzingen van verhuurder dient op te volgen. Verhuizen van de huurder zal op grond van het bovenstaande niet gemakkelijk gehonoreerd worden door de rechter, maar een waarschuwing is op zijn plaats. Komt u er samen niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Soms is er een verbod op het plaatsen van houtkachels zonder vergunning in gemeenten in verband met rookoverlast . U kunt dit nagaan en om handhaving vragen. Echter voor wat betreft duurzame en objectieve verbeteringen aan het huis, die de marktwaarde van het huis verrijken, kan huurder van verhuurder zelfs een vergoeding vragen, ook als hij geen toestemming heeft gekregen ! Genoemde toestemming kan de rechter ook geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag