Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriendin en ik gaan uit elkaar en we hebben een samenlevingsovereenkomst.

Er is één artikel uit de overeenkomst waar ik graag bevestiging over wilt of mijn interpretatie klopt. Het gaat over de inboedel.

In de samenlevingsovereenkomst staat in een artikel het volgende:
‘De inboedel in de zin van artikel 3:5 van het Burgerlijk Wetboek is door hen gezamenlijk verkregen en bekostigd. Voorzover zulks niet is geschied, heeft er over en weer levering van de helft en verrekening van de koopsom tussen hen plaatsgehad, zodat deze zaken derhalve aan hen tezamen toebehoren, met uitzondering van de persoonlijke kleding en lijfsieraden van ieder van de partijen zijn krachtens schenking of erfrecht.’

Wij hebben dit altijd anders gedaan. Of de één kocht het van z’n salaris/spaargeld of de ander, maar er vond nooit een verrekening plaats. In die zin is het ook heel helder wat van wie is, ook als het gaat om wat we inbrachten toen we gingen samenwonen.

Bovendien is in de samenlevingsovereenkomst vastgelegd dat er tussen partijen geen gemeenschap van goederen bestaat behoudens de mogelijkheid dat goederen door hen gezamenlijk zijn of worden verkregen.

Mijn vraag is: Ik interpreteer de afspraken dan toch goed door te stellen dat, zo lang duidelijk is wie wat aangeschaft/betaald heeft, dit bepalend is voor wie wat aan inboedel mee mag nemen?

Nee er wordt een vermoeden neergelegd dat de een de ander voor de helft van de aanschaf heeft betaald, dus hebben partijen voor dergelijke zelfstandige aankopen nog vorderingen op elkaar .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar dan moet degene die dus niet betaald heeft voor de goederen alsnog de helft hiervan betalen wanneer hij/zij hier wel aanspraak op wilt maken?


Ja de waarde van de niet persoonlijk verknochte zaken moet nog verrekend worden met uitstaande vorderingen. Daarna kunt u samen beslissen hoe te verdelen

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Laatste vraagje dan, als we allebei er genoegen meenemen dat we dus die zaken niet verrekenen en we dus accepteren dat degene die het betaald heeft, de goederen mag hebben, is dat toch ook ok?


Ja maar dan volgen jullie niet de afspraken uit het contract. Dat heet overbedelibg maar dat mag..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag