Vraag

Geachte heer/mevrouw,

Mijn nichtje van 16 jaar heeft onlangs haar betaalpas aan een vriend gegeven uit vertrouwen. Hij heeft haar verteld dat hij zwart geld verdient maar dat hij geen rekening heeft. Dus hij had mijn nichtjes pas gebruikt om geld daarop te zetten, om daarna weer het geld op te nemen voor zichzelf.
Echter, kreeg mijn nichtje steeds geld gestort op haar rekening, waarna hij het geld meteen weer heeft gepint.
Ik denk dat hij mensen heeft opgelicht, door bijvoorbeeld op marktplaats Iphones te verkopen, waarna deze mensen het geld overmaken naar mijn nichtjes bankrekening. Daarna heeft hij het geld opgenomen met haar pas. Deze mensen hebben natuurlijk nooit een Iphone gekregen.
Mijn nichtje is dus slachtoffer van financieel fraude. Ook wel bekend als Geldezel.
Wat is jullie advies? Moeten wij aangifte doen? Zij is wel strafbaar, omdat het op haar rekening is gebeurd.

Met vriendelijke groet

Deel deze vraag

2 Reacties

U kunt ook anoniem aangifte doen, ze heeft nu wel haar pasje geblokkeerd? Ze is inderdaad slachtoffer van een misdrijf, afhankelijk van de leeftijd en naiviteit is zij ook strafbaar . Dat wil echter nog niet zeggen dat zij ook vervolgd wordt. Het wel belangrijk dat het stopt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Beste vrager,

Ik adviseer om zeker aangifte te doen en daarvan ook een proces-verbaal op te laten maken en daarvan kopie aan de politie te vragen en goed te bewaren. Op die manier kan altijd worden aangetoond dat er iets duidelijk mis is gegaan, maar dat dat eerder een kwestie van misbruik van vertrouwen was, dan een zelf gepleegd misdrijf.

Verder kan het handig zijn om de betreffende persoon aan te laten schrijven en aansprakelijk te stellen voor eventuele schade. Dat behoeft wel goed overleg, en inschatting van hem en de situatie. De vraag daarbij is: Hoe gevaarlijk / veilig is het om stappen tegen hem te ondernemen?

Kort en goed: Dossiervorming is alles, maar niet ten koste van de veiligied.
Succes ermee. Advocaat

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm