Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen in een twee onder een kapwoning.
De buren gaan een veranda bouwen tegen hun woning en tegen de erfgrens.
De veranda komt volledig op hun grond.
Nu willen de buren de zijwand van de veranda waar wij dan tegen aankijken geheel dicht maken.
De zijwand komt dan boven de erfgrens schutting van 2 meter uit.
Mag dit of kunnen wij eisen dat zij (het gedeelte boven de schutting van 2 meter) dicht maken met een spie met glas of polycarbonaat?
Zodat wij het dag en zonlicht behouden zoals het nu is.

De buren mogen 30 centimeter bouwen boven de hoogte van de eerste bouwlaag dus ik denk dat de veranda daaraan voldoet. Verder is het zo dat de wet verbiedt dat uw buren vensters plaatsen binnen een afstand van twee meter van de erfgrens, maar partijen mogen hier van afwijken. Een standpunt die u zou kunnen innemen is dat uw buren onrechtmatig zonlicht ontnemen en dat u dus een oplossing zoekt hiervoor.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Indien wij de oplossing van een spie met polycarbonaat aandragen bij de buren voor het gedeelte boven de 2 meter van de schutting komen die extra kosten voor de spie met polycarbonaat voor onze rekening omdat wij dat willen?
Maar als de buren hier geen gehoor aan geven en de zijwand toch geheel dicht maken boven de 2 meter, kunnen wij daar dan nog iets tegen doen?


Misschien zien de buren een voordeel doordat er ook bij hun meer (zon)licht doorschijnt, in dat geval kunnen partijen de kosten delen . Uw buren mogen de zijwand alleen dicht maken als zij het burenrecht respecteren zoals dat staat vermeld in boek 5 BW 5:37 e.v . Dat betekent dat als zij in ernstige mate het licht wegnemen aan uw zijde , dat onrechtmatig kan zijn. Kan, want de situatie moet zo bekeken worden waar precies duurzaam zonlicht wordt weggenomen en in welke seizoenen , een huiskamer is meer zwaarwegend dan een bijkeuken bijvoorbeeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag