Vraag

Geachte heer mevrouw,
In 2014 heb ik een woning gekocht in het mooie Friesland. Ik heb deze woning destijds direct tijdelijk verhuurd. Tijdens de periode van verhuur hoorde ik van de huurder meerdere klachten over geluidsoverlast wat afkomstig was van de buren uit een andere straat. Deze buren hebben allebei tegen mijn -oorspronkelijke- vrijstaande woning aangebouwd waarbij ze van mijn buitenmuur gebruik hebben gemaakt. Hun aanbouwen staan dus direct tegen de zijkant van mijn woning aan.
Sinds ongeveer een jaar woon ik zelf in de woning. Er is dagelijks sprake van hinderlijk contactgeluid vanwege de twee aangemetselde aanbouwen. Deuren die dichtslaan, toiletten die doorgespoeld worden, wasmachines/drogers die hoorbaar zijn, stellingen die direct tegen mijn buitenmuur zijn bevestigd waarvan spullen worden afgepakt etc. Het contactgeluid vd buren is onacceptabel, en deze aanbouw tast tevens het vrijstaande karakter van mijn woning aan. Het is soms zo luidruchtig, dat ik niet eens kan slapen. (Mijn slaapkamers grenzen beiden aan de muur waar tegen is aangebouwd door de buren. De buitenmuur van mijn woning staat in zijn geheel op eigen grond en is derhalve ook volledige eigendom. De buitenmuur van mijn woning is niet mandelig. Dit betekend toch dat de buren hier niet tegenaan hadden mogen bouwen of tegenaan mogen bouwen? Ik heb ook nooit toestemming gegeven voor de aanbouwen of het intact houden daarvan. Maken de buren hiermee nu inbreuk op mijn eigendomsrecht? Wat is de correcte procedure om tot een oplossing te komen? Graag hoor ik uw advies.

Deel deze vraag

3 Reacties

Hadden ze absoluut niet mogen doen! Dat is echt een onrechtmatig bouwsel! U moet hiertegen ageren want hoe langer u wacht hoe meer hun verweer gaat wegen : afstand van recht , prijs geven van rechten enz. Hoe lang is het geleden?

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Dag mevrouw Ferwerda,
Dank voor uw reactie.

De aanbouwen van beide buren waren al aanwezig op het moment dat ik mijn woning heb gekocht Recentelijk zijn er nieuwe mensen in komen te wonen (in de woningen die tegen mijn woning zijn aangebouwd) Deze nieuwe nieuwe eigenaren hadden toch ook opnieuw toestemming aan mij moeten vragen voor het eventuele gebruik van mijn muren? Kan ik eventueel telefonisch met u in contact komen en zou u deze zaak voor mij kunnen behandelen? met vriendelijke groeten
Nee, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Is er een ooit persoonlijk toestemming gegeven > Betreft dit dan ook de herstelplicht naar de oude toestand ? In dat geval is er een persoonlijke kwestie , een overeenkomst die kan worden opgezegd, Meer verwacht ik dat vorige partijen hebben beoogd een zakelijk recht te vestigen die echter niet in de kadasters is gekomen omdat het niet notarieel is aangeboden . Sowieso verjaart het recht om ertegen te ageren na ommekomst van 20 jaren.
Vermoedelijk kan er alleen wat worden gedaan aan de geluidsoverlast en zullen de feitelijk aanbouwen hebben geleid tot gedeeld eigendom van uw buitenmuur ( en mogelijk een deel van uw grond )

Overleg is mogelijk als u direct contact maakt via email.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm