Vraag

Beste rechtswinkel,

Onlangs hebben wij ons droomhuis gekocht. Het huis ligt geschakeld aan het huis van de architect die het huis in 1974 ontworpen heeft.
Sinds 1974 is er geen/bijna geen onderhoud aan het huis gepleegd. Vooral de kozijnen waren in erbarmelijke staat en hebben we allemaal moeten vervangen.
De originele kozijnen zijn/waren oranje, net zoals de kozijnen van de buurman/architect. Wij willen onze kozijnen een andere kleur geven. Dit kan tot een conflict met de buurman leiden omdat hij zich beroept op auteursrecht en op die manier wil afdwingen dat we de kozijnen weer oranje maken.
Mijn vraag is: In hoeverre kan de architect de oranje kleur afdwingen door gebruik te maken van het vermeende auteursrecht?
Mvg

Deel deze vraag

9 Reacties

1 Uw buurman moet zich kunnen beroepen op een kettingbeding in de koopovereenkomst /koopakten welke de kleur oplegt door de architect en bepaalt dat dat voor elke koper geldt,

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Dankuwel
Reactie van de vraagsteller
Dankuwel
Reactie van de vraagsteller
In koopovereenkomst staat enkel een artikel:
Artikel 25
Koper is er door de verkoper op gewezen dat de architect (tevens buurman) dat hij heeft aangegeven dat hij gebruik zal maken van zijn auteursrecht. De betreffende brief is als bijlage bij deze koopovereenkomst gevoegd.
Reactie van de vraagsteller
Ook staat er bij artikel 6: staat van onroerende zaak / gebruik
6.2. Er zijn geen publieke beperkingen bij verkoper bekend. In dit paragraaf gaat oa over eventueel kettingbeding. Zoals ik het lees in ieder geval.
Hoe is artikel 25 terecht gekomen in uw koopakte via 6? Staat er dat u artikel 25 moet opleggen aan de volgende koper? De bijbehorende brief zal uitleggen wat het auteursrecht inhoudt , die moet zijn bijgevoegd .

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Artikel 25 staat elders in de overeenkomst en is niet gekoppeld aan artikel 6. Er is inderdaad een brief van de buurman/architect bijgevoegd die gericht is aan de makelaar, niet aan kopers, met de mededeling dat architect stelt gebruik te maken van zijn auteursrecht als dit nodig mocht zijn. Daarbij verzoek om dit kenbaar te maken bij de mogelijke koper van de woning. Daarin noemt hij oa de kleur van de kozijnen.
Is het niet zo dat er in principe altijd auteursrechten verbonden zijn aan een woning? En in hoeverre is dergelijke brief houdbaar bij een mogelijke rechtszaak? Dit vraag ik omdat de brief niet aan ons is gericht maar aan de makelaar en ik ben in veronderstelling dat koopovereenkomst een overeenkomst is tussen twee partijen en niet drie.
Ja er zijn auteursrechten gekoppeld aan de idee van een woning, maar de volgende vraag is ook of u, als u een andere kleur gebruikt dan oorspronkelijk bedoeld, de integriteit van de architect op een denigrerende wijze beschaamd . Of dat zo is valt met een subjectief oordeel moeilijk te beoordelen dus u begrijpt dat hiervoor ook onderzoek nodig is.

Dan, als de inhoud van de brief wordt opgelegd aan opvolgende kopers, gaan deze met die beperkende voorwaarden vooraf akkoord. Dit is dan geen kettingbeding maar gewoon een afspraak met de makelaar die ervoor zorgt dat het in de akte komt te staan als bijlage. Er moet in de hoofdtekst naar zijn verwezen, u moet de inhoud vooraf hebben kunnen kennen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
En deze brief is dan ook bindend, neem ik aan?

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm