Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ik heb met de buurman een gezamenlijke oprit. Het midden van de oprit is de erfgrens. Al ca 50 jaar wordt deze oprit door mij en 3 buurmannen ( 3 eigenaren) gebruikt. De huidige 3e eigenaar die er ca 2 1/2 jaar woont, wil nu dat ik mijn oprit uitbreid zodat ik niet meer een deel van zijn oprit gebruik om bij mijn woning en garage te komen.
Uitbreiding van mijn oprit is echter problematisch omdat ik op dat deel boompjes heb gepland met daaronder verlichting en er een grotere boom staat die dan moet worden verwijderd. Bovendien is het apart aanleggen van de oprit duur terwijl het vernieuwen van de huidige gezamenlijke oprit veel goedkoper is.
Moet ik aan zijn verzoek voldoen ? zo ja, kan ik van hem eisen, dat de kosten van het omleggen van de bomen en kabels en de uitbreiding van de oprit voor zijn rekening komen, zo nee, op welke rechtsgrond kan ik eisen dat ik een klein deel van zijn oprit, mag blijven gebruiken.

Dit een een zogeheten buurweg, een oud begrip oud de oude wet. Er kan een parallel worden getrokken met een erfdienstbaarheid en buren mogen zonder elkaars instemming geen veranderingen toevoegen of eisen. Buurwegen kunnen voor in de toekomst beter op een andere wijze worden geregeld omdat de buurweg kan worden opgezegd en geen zakelijk recht is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag