Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben gepensioneerd. Ik heb een recreatiehuisje op een vakantiepark in Nederland. Omdat ik te weinig op mijn inschrijf adres (bij mijn zoon) verblijf stelt de gemeente dat ik in mijn recreatiehuisje woon en dreigt met een dwangsom van 25.000 Euro. Ik heb een dochter in Spanje en wil het probleem met de gemeente oplossen door in Spanje te gaan wonen. Nu beroept de gemeente zich op artikel 2.43 van de wet BRP en zegt dat ik in plaats van 6 maand dan nog maar 4 maand in mijn recreatiehuisje mag verblijven. Ik moet dan volgens de gemeente 8 maanden in Spanje / buitenland verblijven. Is dit waar? of is dit een onheus gebruik van de wet BRP?

Ik wil graag mijn tijd tussen mijn kinderen in Nederland en Spanje verdelen ( 51% in Spanje 49% in Nederland)

U vertelt te veel dan krijg je dit soort interpretatieproblemen. Ja de gemeente mag u de regels van de wet uitleggen, dat is dus u moet dan 8 maanden ( hoeft niet aaneensluitend te zijn ) vertoeven in Spanje en de rest in Nederland of elders. Gewoon instemmen want de gemeente gaat echt niet elke keer kijken hoe lang u op het park bent. Of gaan ze een op een controleren? Nee toch,.Helaas hebben we nog niet zo veel vrijheid in de Unie, het kan beter zeker voor gepensioneerden die eindelijk hun ideeen willen vormgeven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik vrees dat er wel streng gecontroleerd gaat worden. De gemeente heeft de handhaving uit handen gegeven aan een organisatie (Vitale Parken) en die zijn zeer fanatiek. Daarom wil ik die 4 maanden van tafel hebben. ik betaal aan de park eigenaar voor een heel jaar huur. Een ieder op dit park mag er 6 maanden (minus 1 dag) verblijven.

Ik ben een bezwaar procedure gestart met de volgende motivatie.

a. de wet BRP is bedoeld om persoons-informatie van de burger te kunnen raadplegen (artikel 1.3). De gemeente gaat met haar uitleg over het verblijven in Nederland, of op het recreatiepark, voorbij aan de doelstelling van de wet BRP. Het betreffende artikel 2.43 handelt uitsluitend over een situatie waar wordt beschreven wanneer een burger zich uit dient te schrijven uit het BRP.

b. Op het moment dat ik de verhuizing naar Spanje voltooi (wordt resident aldaar) ontstaat er een nieuwe situatie. Ik ben dan uitgeschreven uit Nederland. Ik val dan onder de Spaanse wet en regelgeving en niet meer onder de Nederlandse wet BRP. Keer ik vervolgens tijdelijk terug naar Nederland krijg ik te maken met een ander artikel van de wet BRP waarin wordt bepaald op welk moment ik mij weer zou moeten inschrijven in Nederland (BRP artikel 2.4). In dit artikel is bepaald; " degene die naar redelijke verwachting gedurende een half jaar ten minste twee derde van de tijd in Nederland verblijf zal houden, wordt ingeschreven in de basisregistratie door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar hij zijn adres heeft". Voor mijn verblijf (vakantie, familie bezoek of een andere reden) wens ik de mogelijkheid te hebben voor die periode gebruik te maken van mijn eigendom (recreatiewoning) op het perceel dat voor het gehele jaar wordt gehuurd met in acht name van hetgeen in de wet BRP art. 2.4 is bepaald. ( een verblijf van maximaal 4 maand minus 1 dag in een periode van 6 maanden ).

Ik ben benieuwd of dit pleidooi succes zal hebben.
Mijns inziens is mijn beroep op het artikel 2.4 zeker zo valide als het beroep van de gemeente op artikel 2.43.

Wie kan zijn / haar mening hier over geven?


Ja maar u mag zich niet inschrijven op het adres van een recreatiepark , het is juist bedoelt voor de situatie waarin u bijvoorbeeld verkeerd, maar heeft inderdaad effect als u geen woonadres heeft. U wilt eigenlijk het handhavingsverzoek doen laten intrekken door de gemeente vanwege uw voorstel dan te verhuizen/ emigreren. Neemt u dat mee want dat is dan relevant en de gemeente kan dan niet meer opnieuw u aanzeggen dat u geen adres houdt want, inderdaad zoals u zegt dan woont u niet meer in Nederland en dus hoeft u daar ook geen woonadres aan te houden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag