Vraag

Goedendag,

Wij hebben een 2 onder een kap situatie, (koophuizen van bwj: 1939) waarbij in het midden een gedeelde schoorsteen staat. Wij gebruiken deze schoorsteen helemaal niet, maar onze buren hebben hier hun keuken afzuigkap op aangesloten. Ze blazen hun keuken lucht dus gewoon af in de gehele schoorsteen. Wij ruiken al ruim 10 / 15 jaar lang zo af en toe hun keuken lucht in ons huis. De schoorsteen is altijd open en bloot geweest aan de bovenkant, Dus zonder afdekking bovenin. Is dus open voor alle weers omstandheden. Nu ruim 80 jaar oud en mogelijk enorm versleten. Mogen de buren zomaar de hele schoorsteen gebruiken voor hun keuken afzuiging ? is het geen regel dat ze hun keuken lucht via een pijp boven de daknok laten uitmonden ? Ze veroorzaken nu ook vocht en vet afschijding in de hele schoorsteen. Door de mandeligheid dus ook in mijn schoorsteen. Mag ik hun verplichten een pijp in de schoorsteen te laten plaatsen, die verbonden is met hun afzuigkap ? Of anders, kan ik hun, als ze geen pijp willen plaatsen verpichten de schoorsteen te laten renoveren, daar hun alleen gebruiker/vervuiler zijn van deze schoorsteen ? Hun zorgen nu voor vet aanslag, die zoals ik op andere plekken lees, ook brang gevaarlijk kan zijn.

Ik hoop dat jullie ons hiermee verder kunnen helpen. We hebben al bij diverse dakdekkers bedrijven navraag gedaan, tot zelfs de locale Gemeente, maar niemand kan een perfect antwoord hierop geven.

mvg,

Deel deze vraag

1 Reactie

1 De wet bepaalt de rechten en verplichtingen inzake mandeligheid. Maar in dit geval is er oneigenlijk gebruik van een schoorsteen voor rookgassen, De veroorzaker is verantwoordelijk voor de gevolgen van oneigenlijk gebruik dus ik zou zeker bij onderhoud uw buren aanspreken dat zij gehouden zijn de kosten te betalen die verband houden met de schoonmaak van de aanslag die er anders niet had geweest.

Vanwege uw klacht over de reuk : dat kan onrechtmatige burenhinder opleveren en daarom zou u uw buren kunnen sommeren er wat aan te doen.Wel moet dat zo gebeuren dat u ook rekening houdt met hun belangen en dus zou de meest redelijke optie zijn een die duurzaam is en relatief meest goedkope. Dat kan een pijp zijn of toch verlegging van de afvoer.
Maar bij het gevaar van brand zou ik zeker verlegging eisen.

Gezien het feit dat de schoorsteen wel aan algehele vervanging toe is kunt u alles boven samen pakken in een brief.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm