Vraag

Mijn moeder ligt op haar sterfbed. We hebben geen contact met mijn broer omdat hij en m’n zwager m’n moeders spaargeld heeft opgenomen waar we aangifte van hebben gedaan. Ze heeft nu weer door een jaar te gaan sparen 4000 euro gespaard. Heeft nog een schuld van bijna 600 euro bij de belastingdienst die ze in termijnen mag terugbetalen. Ze heeft geen begravenisverzekering. Zal ik de erfenis benefitiair aanvaarden of zal ik de erfenis gewoon aanvaarden. Betalen moet ik toch voor de crematie. Mijn broer zou dan de helft moeten betalen tenzij hij zich laat onterven. Ik ben zelf alleenstaand en heb zelf nog 2 kinderen. Heb het geld wel op m’n rekening staan dus kan de crematie wel betalen. Verder heeft m’n moeder geen schulden. Maar heeft enkele waardevolle spullen zoals sieraden, tv maar dan houdt t wel op. Weet niet zo gauw wat ik moet doen. Maar wil wel dat de sieraden in de familie blijft (niet bij mijn broer omdat hij al 26000 euro heeft gespendeerd.

Deel deze vraag

1 Reactie

Goedemiddag,
Een erfenis beneficair aanvaarden is de veiligste optie. Door beneficaire aanvaarding bescherm je jezelf tegen eventuele hoge schulden. Het nadeel van beneficaire aanvaarding ten opzichte van zuivere aanvaarding is dat het meer tijd kost en er hogere kosten mee gemoeid zijn.
Beneficair aanvaarden is veruit de veiligste keuze.

Verder is het voor de erflater (uw moeder), verstandig om een uiterste wil beschikking op te stellen (testament). Daarin kan er sturing gegeven worden wat er met de nalatenschap gebeurt. Op die manier kunnen de sierraden in de famillie blijven.

Beantwoord dit uw vraag?

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm