Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vve is van plan om de spouwmuur van de kop gevel te isoleren. Ik woon in de hoekwoning, dus ik ben direct aan deze gevel wonend.

Gezien de corona is er geen reguliere leden vergadering maar een digitale. Tot eind deze maand kan er op agendapunten worden gestemd. De documentatie is naar mijn idee onvolledig. Voor de voorgenomen isolatie is een inspectie van de spouw noodzakelijk, maar of dit is gebeurd, is niet in de vergaderstukken te zien. Ook weet ik dat er bedrijven de isolatie hebben geweigerd om bouwkundige redenen, maar ook daarvan is geen document terug te vinden.

Ik ben als timmerman werkzaam bij een bouwbedrijf waar terughoudend word gekeken naar spouwmuurisolatie. Ik stem dan ook tegen en heb mijn bezwaar kenbaar gemaakt bij de vve. Die wijst mij op het 'meeste stemmen gelden' verhaal. Ik weet dat het zo werkt en leg me daar bij neer. Maar kunnen andere bewoners wel stemmen zonder alle genoemde documenten, en zonder mijn bezwaren? Nota bene over een gevel waar zij niet direct mee te maken hebben, en geen profijt van hebben als deze geïsoleerd is.
De digitale vergadering, niet live volgbaar maar slechts een conclusie van de uitgebrachte stemmen, moet nog komen, maar er word nu al gestemd, waarbij mijn bezwaren en genoemde documenten niet beschikbaar zijn. Is dit geheel wel rechtsgeldig te noemen?

Geachte heer, mevrouw,

Als de procedurele regels worden nageleefd dan is er een rechtsgeldige beslissing.

Weet u of alle bewoners op de hoogte zijn van alle feiten en omstandigheden. Desgewenst kunt u dat navragen of hen informeren.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De bewoners is alleen de offerte verschaft gekoppeld aan een summiere samenvatting dat het een besparing op de energienota opleverd en de vraag of bewoners akkoord gaan. Of de benodigde inspectie door deze firma is uitgevoerd, wat de bevindingen daarvan zijn, wat de risico's zijn en welke bezwaren er zijn vanuit mij en eerdere inspecties, is niet met de bewoners gedeeld. Letterlijk niets meer dan de opmerking dat het voordeel opleverd en wat het de vve gaat kosten uit het reservefonds.


Op zich is het de verantwoordelijkheid van "de meerderheid". Kennelijk zijn de bewoners niet op de hoogte van alle feiten en omstandigheden.

Zoals geschreven: Desgewenst kunt u dat bij hen navragen of hen informeren hoe het zit

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb onderstaand artikel gevonden. Gebaseerd op dit artikel is de gang van zaken zoals nu toch niet rechtsgeldig? Nu mag er tot 30 juni gestemd worden, daarna is alles vastgesteld. Er is geen live verbinding of inspraak tijdens deze vergadering, want er is geen vergadering.



Het artikel van nederlandvve.nl:



Hoe een digitale VvE-vergadering bijwonen?

In de spoedwet staat dat VvE leden de vergadering moeten kunnen volgen via e-mail, een website of een audio/video stream. Ook beeldbellen, telefonisch inbellen of een vergaderapp zijn toegestane middelen om een (digitale) online VvE-vergadering bij te wonen.



Het is verplicht om de mogelijkheid te bieden om de vergadering ook daadwerkelijk langs elektronische weg bij te wonen. Dat geldt zowel voor de leden van de VvE als voor andere vergadergerechtigden, zoals houders van volmachten (art. 5 lid 3 jo. art. 6 lid 1 onder a van de Noodwet). De vergadering moet namelijk digitaal te volgen zijn.



Vragen stellen in online VvE-vergadering Het is verplicht om ervoor te zorgen dat de VvE-leden via elektronische weg vragen kunnen worden gesteld, die ook tijdens de vergadering moeten kunnen worden beantwoord. Ook die vragen voorafgaand aan de vergadering worden gesteld, moeten uiterlijk op de vergadering worden beantwoord.



Stemmen uitbrengen in online VvE-vergadering In de digitale VvE-vergadering mag ook gestemd worden via de communicatiemiddelen waarlangs de vergadering plaatsvindt. De spoedwet voor VvE’s vereist wel dat de leden die stemmen uitbrengen kunnen worden geïdentificeerd, zodat zeker is dat de voorzitter van de vergadering weet wie welke stem heeft uitgebracht. Dat kan door middel van een e-mailadres of een telefoonnummer van de stemgerechtigde. Het VvE-bestuur of de voorzitter kan ook bepalen dat stemmen ook voorafgaand aan de vergadering kunnen worden uitgebracht.



Het uitgangspunt is en blijft dat stemmen tijdens de vergadering worden uitgebracht. Weliswaar kan het bestuur bepalen dat er de mogelijkheid is om voorafgaand aan de vergadering te stemmen, maar dit verplicht stellen mag niet. Het recht om de vergadering bij te wonen blijft namelijk staan, net zoals het uitgangspunt dat op de vergadering – na de beraadslagingen – wordt gestemd. Dit geldt – gezien art. 5 lid 3 van de Noodwet – voor alle stemgerechtigden.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag