Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn vorig jaar in een rijtjeshuis met plat dak komen wonen. Alle huizen hebben op de perceelsgrens een gezamenlijke hwa (regenpijp). Onze buren hebben een uitbouw waardoor de hwa vanaf het gezamenlijke platte dak tot de uitbouw, langs de muur, over de perceelsgrens loopt. Om vervolgens bij de uitbouw met een bocht via ons perceel naar het riool te lopen. Nu hebben wij het plan om een terrasoverkapping/veranda te gaan plaatsen. Oftewel de hwa zit ons dan ook in de weg. Kortom ik wil in overleg met de buren en dit gaat moeizaam. Poging tot overleg worden afgewimpeld, het komt nooit uit.

De regenpijp over de perceelsgrens laten lopen is eigenlijk geen optie. Dan zal de regenpijp horizontaal over de rand van de uitbouw van de buren moeten lopen om vervolgens op de perceelsgrens weer naar beneden te gaan. Erg lelijk. Ik heb al geopperd om de hwa op hun uitbouw uit te laten komen, dit willen ze absoluut niet. Maar wij willen hem ook niet meer alleen over onze grond. Kunnen jullie mij vertellen welke rechten/plichten er zijn m.b.t een gezamenlijke hwa afvoer?

In de koopovereenkomst zijn geen erfdienstbaarheden opgenomen.

Het zou kunnen dat er toch erfdienstbaarheden zijn ontstaan door verjaring ( 20 jaren ). Zelfs als dat zo is mag het lijdend erf ( u) een andere plek aanwijzen of desnoods opheffen. Uw buren stellen zich onredelijk op als u de enige plek aanwijst die mogelijk is en toevalligerwijs op hun erf loopt. Dat kan in strijd zijn met de wet , u kunt dan uiteindelijk de waterloop gerechtelijk dus dwingend wijzigen. Ik kan in een brief op basis van wet en rechtspraak uw buren hierop wijzen.

Is er nog geen verjaring ontstaan dan mag u zelfs het huidig gebruik weigeren. maar ik denk dat bovenstaande opstelling meer conform de redelijkheid en billijkheid der wet is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag