Vraag

Vraag aan een jurist die hier verstand van heeft. Ik heb 8 jaar geleden een bedrijfswoning aangekocht op een industrieterrein waar categorie 2 is toegestaan. Destijds kreeg ik een gevalideerd taxatierapport van de NWWI gewoon rond. Hierdoor heb ik op de bedrijfswoning gewoon een hypotheek kunnen krijgen, iets wat overigens al mijn buren ook gewoon gelukt is. Sommigen van hen wonen hier al 30 jaar en de bedrijfswoningen werden al decennia lang als burgerwoning gebruikt. Er staat zelfs in mijn notariële akte dat de gemeente gedoogd hier te wonen. De gemeente maakt hier tot nog toe ook geen probleem van gezien het feit ik ook gewoon mijn woonbelastingen betaal voor dit pand en in de notariële akte ook staat dat we hier als gebruiksdoel "wonen" gingen doen.

Nu ben ik bezig om mijn hypotheek over te sluiten. Enkel de NWWI valideert te taxatieverslag niet meer voor bedrijfswoningen. Hierdoor zit ik in 1 klap met een woning die niet meer te verkopen is. De vorige eigenaar kan ik dit niet kwalijk nemen, echter de NWWI neem ik het heel erg kwalijk dat ze destijds er totaal geen probleem van maakten (2012) en nu 8 jaar later ineens regels veranderd hebben waardoor ik als burger nu in de problemen ga raken door dit euvel.

Mijn vraag is nu op wie ik de schade moet gaan verhalen die hieruit gaat voortvloeien. Ik probeer via de kruimelregeling nu wonen wel mogelijk te maken maar daar heb ik een hard hoofd in dat dit gaat lukken. Onlangs is er bij mijn buurman wel een omgevingsvergunning verleend, maar dat is omdat hij een aannemersbedrijf heeft. Daarom wilde de gemeente bij hem wel een uitzondering maken. Bij mij zijn ze er nog niet zo zeker van.

Is het voor mij mogelijk de NWWI aansprakelijk te stellen? Zij hebben immers hun eigen regels veranderd zonder mij daarvan überhaupt op de hoogte te stellen.

Deel deze vraag

4 Reacties

1 Het gaat hier waarschijnlijk om een dubbele functie wonen en bedrijf / dienstwoning? Helaas is het zo dat er geen verjaring optreedt in gevallen als dit maar het is soms wel mogelijk een beroep te doen op het vertrouwensbeginsel. Dat is het geval als er in gelijke gevallen ongelijk wordt behandeld / beoordeeld. Of u een derde aansprakelijk kan stellen : ik denk dat dat heel moeilijk wordt met name ook omdat u wist dat de gemeente wonen gedoogde en u wordt ook geacht voorafgaande de koop kennis te nemen van de inhoud van bestemmingsplannen en de voorontwerpen. . Gedogen betekent nog niet dat de woonfunctie ooit legaal zou worden.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Waar het mij om gaat is of de NWWI nu zomaar van validatie af mag zien terwijl ze het in het verleden gewoon goed hebben gekeurd. Ik kan nu de hypotheek niet herfinancieren, dat is het probleem. De gemeente doet totaal niet moeilijk dat ik er woon.

Bedankt voor het antwoord trouwens.
1 Het NWWI past normen en eisen toe die zij niet zichzelf oplegt maar bijvoorbeeld geldverstrekkers. Ik denk dus dat u verder moet zoeken, bij uw bank bijvoorbeeld.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Die verwijzen weer naar de adviseur, welke vervolgens weer richting gemeente wijst. Ben benieuwd hoe dit afloopt. Bedankt Monique voor je expertise.

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm