Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Op 2 december 2019 hebben wij een stuk grond van 755 m2 gekocht dat in 2011 ontstaan is door splitsing van een groter perceel. Toen is door het kadaster de erfgrens opnieuw ingemeten.
Bij het uitgraven voor de fundering van ons nieuw te bouwen huis bleek dat we aan de rechterzijkant 50 en oplopend tot 70 cm grond te kort komen. Aangezien wij daar sowieso maar 2 meter zouden hebben en er een buitenunit van de warmtepomp komt te staan, wordt het nu wel erg nauw.
We hebben aan die kant 3 buren. Bij 1 buur komen wij weinig tot geen grond tekort, met haar hebben we dus geen probleem. De beide andere buren (buurman A resp. B) claimen de grond als zijnde verjaard. Overigens heeft er bij deze beide buren ook in 2011 een kadastrale aanpassing plaatsgehad, die niet geleid heeft tot een aanpassing t.a.v. de erfgrens met ons perceel.

N.a.v. deze situatie heb ik een paar vragen:

1. Loopt de verjaringstermijn gewoon door ook als het kadaster tussentijds opnieuw ingemeten heeft en de buren toen de door hun ingenomen grond niet hebben laten vastleggen?
2. Als de buren willen bewijzen die die situatie al meer dan 20 jaar zo is hoe moeten ze dat bewijzen als ze inderdaad de verplaatste erfgrens mogen behouden? Is alleen een mail naar ons met de opmerkingen dat ze het kunnen bewijzen en het altijd al zo is geweest en dat er vroeger een heg gestaan heeft, voldoende om het rechtsgeldig te krijgen.
3. Buurman A doet in feite niets met dat stukje grond. Er staat zoiets als een beukenhaag, boompjes die al jaren niet meer zijn onderhouden. Ze zijn zo goed als of helemaal dood en degenen die nog wel groeien zijn al jaren niet meer gesnoeid. Een gedeelte van die bomen staat achter zijn schuurtje en staan er alleen te staan. Niemand doet er iets mee of geniet ervan.
4. Buurman B die zo’n 60 tot 70 cm in bezit heeft genomen, heeft ong. 2 maanden geleden een nieuwe afscheiding gemaakt. De oude bestond uit een gammel hekwerkje met gaas. Met die nieuwe afscheiding is hij weer ong. 10 cm onze kant opgeschoven. Aan hand van de foto’s die wij bij het uitgraven van de fundering gemaakt hebben, is dat duidelijk te zien. Heeft dit voor hem consequenties? Heeft hij hiermee een nieuwe erfgrens “bepaald” waardoor de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen?

Als aanvulling nog het volgende. Wij hebben gepoogd dit met ons drieën goed op te lossen. Buurman A met de slechte boompjes leek in 1e instantie bereid die beukenhaag weg te halen en gezamenlijk een nieuwe afscheiding te maken, totdat hij van buurman B hoorde dat er een verjaringsregeling bestaat.
Buurman B wilde op de nieuw ontstane door hem gecreëerde erfgrens leibomen zetten en daarachter een schuurtje. Wij hebben hem het voorstel gedaan om die bomen tegen de oorspronkelijke erfgrens aan te zetten (bomen moeten anders immers 2 meter uit de erfgrens) waarmee wij onze 2 meter naast het huis kregen en hij in feite ook 1,30m zou winnen omdat hij de 2 meter niet hoefde aan te houden. Na dat aanbod van ons heeft hij besloten toch geen leibomen te nemen.
Wij hebben beide buurmannen de vraag gesteld of we samen in overleg een nieuwe afscheiding zouden maken. Als zij dat niet willen is dat uiteraard hun keuze en maken we onze eigen afscheiding.

Graag uw mening over de ontstane situatie.

Buurman A moet gedurende 20 jaren het onrechtmatige bezit hebben genomen van de grond: het bezit moet naar buiten toe duidelijk zijn, al die tijd. Bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat of afrastering en derden zijn geweerd. Anders geen verjaring, ook niet als er ooit in het verleden afspraken tussen partijen zijn gemaakt. Buurman B neemt opnieuw 10 cm in, dat mag niet en u kunt dat terugvorderen, los van het verhaal boven wat ook kan spelen. Afhankelijk van de opstelling van partijen in de meetfase, kan het toch zijn dat verjaring doorloopt omdat u bijvoorbeeld opdrachtgever bent en de rest niet meewerkt en afstand doet of zich tegen uw claim verweert.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag