Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bij hevige regenval kunnen mijn goten en afvoer het hemelwater niet meer goed afvoeren met als resulaat een waterval die over de goot slaat en aan de andere kant onder mijn zink doorslaat, maw lekkage binnen.

Het is een oud huis en nu moet de goot vervangen worden omdat deze A te oud is om te herstellen en B het gat voor de afvoer vergroot moet worden van 60mm (jaren 60) naar huidige maatstaven (80-100mm).

Dit is het geval:
50% van het water water dat op het dak van de buurman terechtkomt, komt in eerst vanuit zijn goot in mijn goot terecht en daarna in de afvoerbuis die vastzit aan mijn goot.

De buurman is het ermee eens dat de afvoer(buis) gezamelijk is en wil daaraan meebetalen, maar hij is het niet eens dat 'zijn' 50% hemelwater dat eerst in mijn goot terechtkomt, voordat het in de gezamelijk afvoer gaat, versnelde slijtage veroorzaakt aan mijn dakgoot en wil dus niet, volgens een verdeelsleutel, meebetalen aan het vervangen van de dakgoot.
Mij lijkt dit logisch. 'Zijn" water gaat vanuit zijn goot eerst mijn goot in en daarna pas via het gat/buis in mijn goot richting riool.

Hoeft hij nu alleen mee te betalen aan de gezamelijke afvoerbuis of ook aan het vervangen van mijn zinken goot waaraan deze afvoer vastzit (volgens verdeelsleutel)

Bij een gezamenlijke afvoerbuis dienen beide buren de kosten van herstel te delen. Het maakt in dit geval niet uit of het hemelwater van uw buren eerst via zijn goot naar uw goot gaat. Uw buren zullen dit moeten tolereren en de slijtage moeten accepteren, d.w.z. zij dienen de kosten die u noemt bij A en B te delen met u tenzij uit stukken blijkt dat dit anders is. Komt u er samen niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag