Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Beste, als bestuurder van een personenauto heb ik begin september 2019 een fietsster aangereden. Het was mijn fout, dus ik was de schuldige partij. De fietsster had schade aan de fiets en licht letsel. Ze kon door de schade niet meer fietsen en kon nog wel lopen, zij het wat mank. Ze had geen hulp nodig, bijvoorbeeld dat ik met haar mee zou lopen of haar thuis zou brengen. We hebben de schade onderling geregeld. Ik heb de reparatiekosten vergoed aan de fiets plus haar geld overgemaakt voor een jas (op mijn initiatief). Alles aantoonbaar. De factuur van de fietsenmaker heb ik bewaard. We hebben over en weer ge-sms't. Ik voelde me schuldig en heb haar dezelfde avond ook nog gebeld. Ik was blij dat ze me 4 dagen na het ongeval berichtte dat het goed met haar ging en dat ze haar fiets had opgehaald bij de fietsenmaker. Nu, na 10 maanden neemt ze contact op en zegt o.a. een gescheurde knie-kruisband te hebben door het ongeval,2x huisarts te hebben bezocht die niets zag en nu bij een orthopeed is. Of ik mee wil werken aan een letselschade procedure. Ik was er nogal van geschrokken dat ze nog kampte met gezondheidsproblemen, maar kreeg later ook mijn twijfels over de juistheid van haar verhaal. Ik heb mijn autoverzekering gebeld om het meteen zelf in gang te zetten. De andere partij en ik hebben beide een schadeformulier ingevuld, waarbij de tegenpartij aangeeft: "schade fiets afgehandeld, ben nog in behandeling lichamelijk letsel". Ik heb geen schade aan mijn auto en de schade aan haar fiets is buiten de verzekering om afgehandeld. Ik heb mijn verzekering ook de sms'jes gestuurd die we over en weer gestuurd hebben en waaruit blijkt dat het goed met haar ging 4 dagen na het ongeval. De letselkwestie wordt onderzocht door de verzekeraar.
Desondanks kreeg ik daags (eergisteren) na het toesturen van het schadeformulier aan mijn verzekering zonder enige uitleg bericht van hen dat mijn polis was gewijzigd, m.a.w. mijn schadevrije jaren zijn teruggebracht van 15 naar 10 jaar en de premie is verhoogd. Ik begreep hier niets van en heb dat laten weten. Naar mijn idee was er immers nog geen duidelijkheid over de letsel-kwestie, maar de verzekering trekt al wel een voorlopige conclusie. Ik kreeg als antwoord: "Na de schademelding houdt de verzekeraar rekening met een soort reservering van een bedrag voor de schade.
In het geval van een schade met een fietser bent u altijd aansprakelijk, tot het tegendeel bewezen is.
U heeft aangegeven schuldig te zijn, echter het niet eens te zijn met de claim."
Mijn vraag is: handelt de verzekeraar rechtmatig door nu al mijn schadevrije jaren te verlagen en de premie te verhogen? Is dit een standaard procedure? Wat adviseert u mij? Vast dank voor uw reactie

Mijn inziens wel want er is aansprakelijkheid gevestigd en aanvaard voor een verkeersfout, de volgende vraag is de afwikkeling van de schade. Maar u moet zelf ook goed de polisvoorwaarden doornemen om te zien of er een argument is dat uw standpunt kan onderstrepen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het antwoord!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag