Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Goedemiddag, in het onderwerp letsel, schade en aansprakelijkheid heb ik op 13 juli een vraag gesteld m.b.t. een aanrijding die ik veroorzaakt heb, waarbij ik geen schade heb geclaimd. Voor verdere informatie zou ik willen verwijzen naar de betreffende vraag. Daarop heb ik van een van uw juristen een antwoord gekregen. Mij werd geadviseerd goed de polisvoorwaarden door te nemen om te zien of er een argument is dat mijn standpunt zou kunnen onderstrepen. Die voorwaarden heb ik gelezen en heb niets kunnen vinden over een eventuele reservering van een bedrag door de verzekeraar (in mijn geval betekende die reservering een wijziging van de polis waarbij 15 schadevrije jaren zijn teruggebracht naar 10 plus een verhoogde premie). Sterker nog, in een e-mail van de tussenpersoon die mij e.e.a. uitlegde over schadevrije jaren (wat geheel overbodig was) stonden ook de volgende zinnen, die ik citeer: "De verzekeraar houdt rekening met een bedrag wat zij na een schade uit moeten keren.
U bent schuldig aan de gemelde schade, waardoor zij dit bedrag gereserveerd hebben om eventueel uit te keren aan de tegenpartij.
Dit wordt verder niet gemeld in de voorwaarden.
De terugval in schadevrije jaren en korting door een schade wordt wel gemeld in de voorwaarden (en de daarbij behorende no-claimladder)."
Begrijp ik het goed dat de verzekeraar niet handelt volgens zijn voorwaarden? En zo ja, wat staat me nu te doen? De kans acht ik groot dat de tegenpartij 10 maanden na het ongeval niet kan aantonen thans letsel te hebben als gevolg van de aanrijding. Het onderzoek naar het letsel loopt. Als inderdaad blijkt dat de verzekeraar niet hoeft uit te keren, wordt de situatie weer teruggedraaid: mijn schadevrije jaren gaan weer terug naar 15 en de premie wordt weer verlaagd. Vast dank voor uw reactie.

Als de schuldvraag vast staat doordat u bv toegeeft schuldig te zijn of anderszins uit de stukken blijkt, dan zal de verzekeraar een voorschot nemen op de te volgen materiele schadeuitkering aan de tegenpartij. Dit hoeft niet expliciet in de voorwaarden te staan maar volgt uit de terugval in schadejaren en no-claim. De letselschade vloeit voort uit de schuldvraag en staat in beginsel los van de no claim. Is er schuld en is er letsel dan dient de verzekeraar uit te keren aan de tegenpartij. De letsel zal wel moeten worden aangetoond. Komt u er samen (nog) niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag