Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Op 20 juli j.l. hebben wij de sleutel van ons nieuwe huis ontvangen. Er staat een schutting tussen ons huis en die van onze buren, daar is een poort in bevestigd. Onze buurman heeft geen eigen achterom, daarom hebben de vorige bewoners hem gegunt dat hij gebruik mag maken van onze achtertuin om onder andere zijn container aan de straat te zetten of bezoek te ontvangen. Dit houdt in dat de buurman of zijn gasten onze gehele achtertuin doorlopen. Er is ons bij de verkoop door de makelaar en verkopers verzekerd dat dit enkel om een gunst gaat en dat de buurman hier rechtsgeldig geen gebruik van mag maken. Kortom, volgens makelaar en verkopers is er geen recht van overpad. Dit staat ook niet in onze koopakte én is door de makelaar zwart op wit richting ons verzekerd.

Wij hebben de buurman dan ook medegedeeld dat wij niet meer willen dat hij gebruik maakt van onze achtertuin en hebben hem gevraagd de sleutels van de poort in te leveren. Echter weigert de buurman dit en is hij vandaag langs gekomen met een hardcopy document waarin vermeld staat dat hij wél recht van overpad heeft en dus gewoon via onze achtertuin mag lopen. Uiteraard zijn wij hier verre van blij mee, want als wij dit geweten hadden, hadden wij dit huis niet gekocht.

Wij hebben een huis gekocht onder valse voorwaarden. Zowel verkopers als makelaar hebben ons onjuist ingelicht, wij hebben dit ook meerdere keren nagevraagd om het zeker te weten én het staat zwart op wit. Wij gingen er dus vanuit dat wij hierop konden vertrouwen. Wij vragen ons af of wij juridische stappen kunnen ondernemen tegen makelaar en/of verkopers? Staan wij in ons recht of hebben wij simpelweg vette pech?

Groeten.

U kunt juridische stappen ondernemen tegen de makelaar en verkopers, omdat er sprake is van dwaling. Als tijdens de onderhandelingen het recht van overpad voor u een belangrijk aspect is geweest en ook nog eens is bevestigd door de makelaar dat dit niet het geval is dan heeft hij daarmee zijn zorgplicht geschonden. Niet alleen had hij u de juiste info moeten verschaffen maar had hij zich ook ervan moeten verzekeren dat er geen recht van overpad is. U zult de makelaar en verkopers aansprakelijk moeten stellen voor deze fout en gecompenseerd moeten worden. U dient wel afdoende bewijzen te hebben om uw klacht kracht bij te zetten. Komt u er samen (nog) niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst contact met mij op voor overleg. Klikt u op de direct-contact knop naast dit antwoord onder mijn naam.

Beoordeel dit antwoord:

Het is natuurlijk nog wel aan de orde of kopers in dit geval niet hadden door moeten vragen wat er bedoeld wordt met gunst immers als de gunst : dit kan een (opzegbare ) overeenkomst zijn tussen twee partijen als impliciet toestemming voor gebruik is gegeven op persoonlijke titel. Het kan ook zijn dat partijen ooit hebben beoogd een zakelijk recht te vestigen welke niet notarieel is ge -effectueerd, Komt de buurman met een documentje waarin staat dat hij persoonlijk toestemming krijgt dan kunt u deze overeenkomst met inachtneming van een redelijke termijn, doorgaans twee weken. opzeggen. Indien toestemming van gebruik op persoonlijke titel kan er nimmer sprake zijn van verjaring.U mag mij voor meer informatie benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag