Vraag

Beste meneer/mevrouw,

Ik ben de vriendin van de persoon die ik hieronder in de "ik-vorm" omschrijf. Mijn concrete vraag n.a.v. onderstaande is:
- Is het verstanding om nog extra aangifte te doen (naast het aanrijdingsformulier) of kunnen we onderstaande verder met de verzekeringen afhandelen?
- Hebben jullie nog andere tips voor ons?

Omschrijving:
--------------------------------
Tijdens een ronde hardlopen, liepen er 2 wandelaars voor mij op het fietspad. De wandelaars liepen naast elkaar en ik week uit naar links om ze te kunnen inhalen. Op dat moment bleek er een scooter te rijden achter mij en voor ik het wist lag ik op de grond. De scooter kon niet meer afwijken.

De scooterrijder heeft zijn vest beschadigd, zijn t-shirt gescheurd en zijn scooter heeft schade opgelopen (windscherm kapot, stuur zijkant beschadigd, voorkant beschadigd).

Voor zover ik weet, zijn de wandelaars ongedeerd.

Ikzelf ben in de ambulance onderzocht en werd naar huis gestuurd met de boodschap "neem wat rust en bel bij braken de huisartsenpost".

Samen met de scooterrijder zijn we naar mijn huis gegaan en hebben we de aanrijdingsformulieren ingevuld. Er was overigens ook politie bij na de aanrijding, dus zij hebben een politierapport opgemaakt.

1 a 2 uren later moest ik braken (met bloed) en ben ik na een bezoek aan de huisartsenpost doorverwezen naar het ziekenhuis.
Het ziekenhuis constateerde na een scan en verdere onderzoeken een bloeding tussen mijn hersenen en schedel (en er zat een gaatje/deukje in mijn schedel). Er was verder geen vocht/letsel zichtbaar rondom mijn organen. Vervolgens ben ik per ambulance naar een ander ziekenhuis gebracht met een neurologie-afdeling. Hier lig ik nu nog.

--------------------------------

We vragen ons dus nu af of het wijsheid is om nog meer aangifte te doen of moeten wij nog ergens melden dat mijn vriend nu met letsel is opgenomen in het ziekenhuis?

Advies wordt gewaardeerd en we horen het graag als er nog vragen zijn.

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Beste mevrouw,

Uit uw verhaal begrijp ik dat uw vriendin naar links uitweek voor twee wandelaars. Uw vriendin was aan het hardlopen. Op datzelfde moment rijdt een scooter achter uw vriendin. Een botsing is het gevolg.

U vraagt of het wijsheid is om aangifte doen of dat u ergens moet melden dat uw vriendin met letsel is opgenomen. Op zich is het niet per se noodzakelijk om na een ongeval aangifte te doen. Wanneer schade geleden wordt als gevolg van een ongeval dan is het mogelijk om dit te verhalen op een aansprakelijke tegenpartij. In het geval van uw vriendin is artikel 185 WVW van toepassing. Er is namelijk sprake van een ongeval tussen een gemotoriseerde en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer (uw vriendin). Dit betekent dat uw vriendin sowieso 50% van haar schade kan verhalen op de eigenaar van de scooter dan wel diens aansprakelijkheidsverzekeraar (op grond van artikel 6 lid 1 WAM), tenzij er sprake is van overmacht aan de zijde van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer (is heel uitzonderlijk). Als uw vriendin geen eigen schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval (waarvoor de bewijslast overigens rust bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer) dan ontvangt zij een volledige vergoeding van haar schade.

Uw vriendin heeft al samen met de bestuurder van de scooter een aanrijdingsformulier ingevuld. Waarschijnlijk zijn hier de verzekeringsgegevens al op ingevuld. Wanneer uw vriendin het ongeval meldt bij de aansprakelijkheidsverzekeraar (WAM) van de tegenpartij dan zal die de schade van uw vriendin in behandeling gaan nemen. Uw vriendin kan vervolgens de kosten als gevolg van dit ongeval (eigen risico zorgverzekering en overige schade) verhalen op deze verzekeraar.

Overigens mag uw vriendin ook kosteloos een advocaat naar eigen keuze inschakelen. De advocaat kan haar helpen bij het verhalen van de schade en het in beeld brengen van het opgelopen letsel (en de eventuele risico's hiervan voor de toekomst). De kosten van de advocaat vormen onderdeel van de schade van uw vriendin en komen op grond van artikel 6:96 BW voor vergoeding in aanmerking. Let wel goed op: er worden geen minimumeisen gesteld aan personen die slachtoffers van ongevallen helpen. Ga dus niet zomaar in zee met een 'letselschadespecialist' of jurist. Mocht uw vriendin de hulp van een advocaat willen gebruiken dan kan ik ook helpen. Ik ben namelijk een letselschadeadvocaat. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met mij op voor vragen en/of overleg. Mijn contactgegevens kunt u vinden door rechts in uw scherm op mijn naam te klikken.

Ik wens uw vriendin in ieder geval veel sterkte bij haar herstel.

Met vriendelijke groet,

Marcel Schreijer

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm