Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag alle helpenden,

Wij zijn van plan een jaren “20 huis te kopen. De verkopende partij heeft aangegeven dat er een mondelinge recht van overpad bestaat (al 40 jaar) tussen de buren op nummer 4 en de verkopende partij.
De buren op nummer 4 zijn al erg oud, ruim 80 jaar. Wij zijn een stuk jonger, 30 naar en hebben het vooruitzicht om lang in deze woning te wonen. Verkopende partij is inmiddels overleden. De nabestaanden handelen de verkoop af.

De buren maken gebruik van de oprit die voor 75% op ons (toekomstige) erf ligt.
De buren rijden met hun auto over het pad om vervolgens de auto achter hun huis, praktisch in de tuin te parkeren.

Graag willen wij ons erf omheinen met een schutting of een hek in verband met de veiligheid van onze jonge kinderen en dieren.
Wanneer wij ons erf gaan omheinen kunnen de buren niet meer met hun auto over het pad, enkel nog te voet of te fiets.

Graag wensen wij advies wat te doen met deze zaak.
-Is er door verjaring recht van overpad ontstaan ondanks dat het een mondelinge afspraak is geweest tussen buren en verkopers?
-vervalt het mondelinge recht van overpad wanneer wij de woning bezitten?
-Hoe kunnen wij deze regeling ontbinden?

Uw standpunt zou kunnen zijn dat dit slechts een persoonlijke afspraak was tussen partijen met betrekking tot het recht om te komen en te gaan over een gedeelte van uw erf met de auto. Dat dat ertoe leidt dat uw de overeenkomst met inachtneming van een redelijke termijn opzegt. Uw buren zouden zich kunnen verweren door te stellen dat partijen hebben beoogd een zakelijk recht te vestigen maar niet over zijn gegaan tot inschrijvingen in het kadaster. Als zij dat niet kunnen bewijzen en nog steeds stellen dat er toestemming was kan er geen verjaring zijn opgetreden immers het gebruik was rechtmatig, met toestemming. Voor verjaring is nodig dat het bezit is aangevangen op een onrechtmatige wijze en dat gedurende 20 Jaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag